Vanwege de coronacrisis zijn in korte tijd diverse subsidieregelingen geïmplementeerd. Na invoering is gebleken dat bij de uitvoering van de regelingen, bepaalde onderdelen ongelukkig zijn geformuleerd. Daardoor lopen ondernemers het risico een deel van de ontvangen subsidie te moeten terugbetalen.
In de focusuitzending van Tax Talks staan met name de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) en de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) centraal.
Loonsom januari 2020 niet altijd representatief
Bij een omzetdaling in 2020 van ten minste 20% heeft een werkgever recht op de NOW. Deze regeling is in 2020 en 2021 diverse keren herzien. Het UWV voert de regeling uit. Bij de aanvraag voor de NOW-1 moest de ondernemer uitgaan van de loonsom over januari 2020. Bij de definitieve vaststelling van de NOW-1 subsidie zijn de loongegevens van de maanden maart tot en met mei 2020 relevant. Gebleken is dat de loonkosten van januari 2020 ook looncomponenten bevatten, die niet tot het reguliere loon behoorden. Denk aan uitbetaald overwerk van december 2019 of in januari 2020 uitgekeerde tantièmes van het voorgaande jaar. Daardoor zijn veel ondernemers bij hun aanvraag uitgegaan van een te hoog loon. Zij moeten nu daarom een deel van de ontvangen NOW-1 subsidie terugbetalen.
Mogelijk negatieve invloed Europese verordening op recht TVL
RVO voert de TVL uit. De TVL kent als voorwaarden dat je minimaal 30% omzetverlies hebt geleden. Ook moet de ondernemer niet voor de coronacrisis al in financiële problemen verkeren. Die voorwaarde is ontleend aan een Europese verordening. Die zegt dat de ondernemer in financiële problemen is als de helft of meer van het aandelenkapitaal en het agio door de reserves zijn opgegeten. Een onderneming met 100 aandelenkapitaal en 60 verlies, lijkt nog een positief vermogen te hebben. Echter volgens de verordening is de onderneming dan wel in financiële problemen en zou de toekenning van TVL geweigerd kunnen worden (letterlijk lezing van de tekst). Echter, blijkens publicaties van het NBA en uitlatingen van RVO op haar website wordt in ieder geval tot en met Q1 van 2021 om praktische redenen de definitie uit de verordening losgelaten. Er is pas sprake van financiële problemen als je failliet bent of surseance van betaling hebt aangevraagd. Niet uitgesloten is dat voor de kwartalen na Q1 2021 de Europese verordening toch wordt gevolgd, welke dus striktere criteria kent, en ondernemers daardoor ontvangen TVL moeten terugbetalen.
In de focusuitzending van Tax Talks praat mr. Bas Jorissen met mr. Aiko Koster, fiscaal partner bij RSM, over enkele specifieke onderdelen van de NOW en TVL, zoals het groepsbegrip in beide regelingen en het bonus- en dividendverbod.
Kijk hier naar een compilatie van de uitzending
Méér weten?
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95.
Beleid:
Geef een reactie