Taxichauffeurs die via Uber hun diensten aanbieden in Nederland zijn geen zelfstandige ondernemers, maar werknemers. Het bedrijf moet ze in dienst nemen en betalen volgens de taxi-cao. Dat bepaalde de rechtbank in Amsterdam maandag 13 september. Het gaat om ongeveer 4000 chauffeurs.
Daarnaast moet het bedrijf aan FNV een schadevergoeding van € 50.000 betalen vanwege het niet nakomen van de cao. Vakbond FNV spande de rechtszaak aan omdat volgens de vakbond de constructie die het bedrijf gebruikt niet deugt en de meeste chauffeurs minder dan het minimumloon verdienen. De FNV eiste dat Uber zijn beleid aanpast en de chauffeurs betaalt conform de cao voor taxivervoer. De vakbond strijdt al jaren tegen schijnzelfstandigheid. Vicevoorzitter Boufangacha: ‘Echte zzp’ers kunnen zelf hun tarief bepalen en bepalen zelf hoe ze hun werk uitvoeren. Bij chauffeurs die voor Uber rijden, is dat niet het geval. Uber bepaalt het uurtarief, wie er wel of niet in de app komt, wie welke rit krijgt en hoe de ritten worden uitgevoerd.’
Bron: NOS, 13 september 2021
Meer informatie: Rb. Amsterdam, 13 september 2021, ECLI:NL:RBAMS:2021:5029
Zie ook: Wat zijn de gevolgen van de Deliveroo-uitspraak?
Online cursus Arbeidsrechtelijke en fiscale aspecten dienstbetrekking
Al jaren probeert de politiek een duidelijk onderscheid te maken tussen de begrippen werknemer en zelfstandige, mede met de bedoeling de werknemer beter te beschermen dan de zelfstandige. Dit blijkt niet makkelijk, zodat het opstellen van nieuw beleid inmiddels is doorgeschoven naar het volgende kabinet. Maar in afwachting van nieuwe plannen moet de praktijk wél verder. De docenten bespreken de gevolgen van deze ontwikkelingen voor zowel het arbeidsrecht als voor de loonheffingen.
Geef een reactie