Bezit bij een echtscheiding iedere partner de helft van de voormalige echtelijke woning? Dan heeft iedere partner slechts recht op aftrek van maximaal de helft van de rente eigenwoningschuld, ook al betaalt een partner de volledige rente. Aftrek als onderhoudsverplichting is mogelijk als het echtscheidingsconvenant dit niet uitsluit.
Een man was tot en met 15 maart 2012 in gemeenschap van goederen gehuwd en daarna gescheiden. Samen met zijn ex-partner bezat de man een woning, ieder voor 50%. In het echtscheidingsconvenant was overeengekomen dat er geen alimentatie betaald hoefde te worden. Ook was opgenomen dat de man in de woning zou blijven wonen en alle kosten zou betalen. Tot die kosten behoorden de volledige hypotheekrente van de eigenwoningschuld. De man had in 2016 en 2017 geen fiscaal partner.
Het geschil
Bij Rechtbank Zeeland-West-Brabant is in geschil of de man recht heeft op aftrek van de volledig betaalde rente.
Eigendomsverhouding beslissend
De rechtbank constateert dat de man 50% eigenaar is van de woning. Dit betekent ook dat voor de man slechts 50% van de hypothecaire lening kwalificeert als eigenwoningschuld. Daarom is voor de man slechts 50% van de betaalde rente aftrekbaar. De andere 50% van de rente is niet aftrekbaar. Ook niet als onderhoudsverplichting, omdat in het echtscheidingsconvenant was opgenomen dat geen alimentatie verschuldigd was.
Geen mogelijkheden om van de wet af te wijken
De rechtbank ziet geen mogelijkheden om af te wijken van de wettelijke bepalingen. Alleen als er bijzondere omstandigheden zijn, die niet zijn verdisconteerd in de afweging van de wetgever, kan juiste wetstoepassing achterwege blijven. Maar dat is hier niet het geval. De rechtbank adviseert de man om eventueel contact op te nemen met de ontvanger voor een betalingsregeling.
Wet: art. 3.119a en 6.3 Wet IB 2001
Geef een reactie