Een boekhoudkantoor dat op grote schaal belastingfraude pleegt en doet aan gewoontewitwassen, riskeert een hoge boete.
In 2014 kreeg de Belastingdienst het vermoeden dat een aantal vennootschappen werden gebruikt om te frauderen met belastingen. Bij verschillende bedrijven vond een (strafrechtelijk) onderzoek plaats. De onderzochte bedrijven hadden gemeen dat hetzelfde boekhoudkantoor hun boekhoudkantoor was of dat zij op een andere manier gerelateerd waren aan dat boekhoudkantoor. De fiscus had bij de bedrijven facturen van of aan andere onderzochte bedrijven aangetroffen. Na het opvragen van bankrekeningen concludeerde de Belastingdienst dat in de bedrijven geen bedrijfsactiviteiten (meer) plaatsvonden. Zij dienden vermoedelijk alleen voor het verstrekken van valse facturen om geld bij andere bedrijven weg te sluizen. Ook vond fraude met betrekking tot verschillende belastingen plaats.
Rol van het boekhoudkantoor
Op 17 oktober 2016 vond een doorzoeking plaatsgevonden bij de bestuurder van het boekhoudkantoor. Dit leidde tot de ontdekking diverse stukken en digitale gegevens van het kantoor. Tot deze stukken behoorde een USB-stick met facturen van en/of aan bedrijven die aan het boekhoudkantoor waren te linken. Volgens de FIOD waren de facturen vals. Ook zouden zij gebruik maken van 19 bedrijven en 24 zogenoemde katvangers. Met de valse facturen en het gebruik van katvangers zouden het boekhoudkantoor en zijn medewerkers belastingfraude hebben gepleegd.
Criminele organisatie
Rechtbank Amsterdam vindt het bewijs dat de officier van justitie overlegt overtuigend genoeg om diverse medewerkers van het boekhoudkantoor schuldig te verklaren aan het deelnemen van een criminele organisatie. De criminele activiteiten bestaan uit valsheid in geschrifte, gewoontewitwassen en het doen van onjuiste belastingaangiften. De rechtbank merkt op dat men van een boekhoudkantoor integriteit verwacht. Maar binnen het kantoor heerste een heel andere moraal. Daarbij hebben de medewerkers van het kantoor en daarmee het boekhoudkantoor zelf zijn positie ernstig misbruikt. Daarom legt de rechtbank het boekhoudkantoor als rechtspersoon een boete op van € 45.000.
Wet: art. 69 AWR en art. 47, 51, 57, 140, 225 en 420bis WvSr
Geef een reactie