Het Europees Parlement heeft een wet definitief goedgekeurd die multinationals verplicht openbaar te maken hoeveel belasting zij betalen in elk EU-land.
Het gaat om ondernemingen met jaarlijkse inkomsten van meer dan € 750 miljoen. De totstandkoming van de wet ging niet zonder slag of stoot: het was vijf jaar onderhandelen tussen de Europese Commissie, de lidstaten en het EU-parlement voor de wet kon worden aangenomen. De grote ondernemingen en hun dochterbedrijven die in meer dan één EU-land werkzaam zijn moeten per land rapporteren over de aard van de bedrijfsactiviteiten, het aantal voltijdse medewerkers, de netto-omzet, het bedrag van de toerekenbare en betaalde winstbelasting en de gecumuleerde winst.
De richtlijn treedt in werking twintig dagen na bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de EU. De lidstaten krijgen vervolgens 18 maanden de tijd om deze richtlijn om te zetten in nationaal recht. Dit betekent dat bedrijven medio 2024 aan de eerste bepalingen van de richtlijn zullen moeten voldoen. De wetgeving bevat een herzieningsclausule. Over vier jaar worden de regels opnieuw bekeken en na een beoordeling verlengd.
Bron: EU-nieuws, 10 november 2021 en Nieuws EP, 10 november 2021
Online cursus ontwikkelingen internationaal belastingrecht
Het internationale fiscale speelveld verandert in rap tempo. Stap voor stap is de impact BEPS-discussie gegroeid, en daarmee de gevolgen voor het Nederlandse vestigingsklimaat. Wat is er nog mogelijk en wat is niet langer mogelijk (nu of in de toekomst)? Kortom: welke alternatieve structureringen zijn mogelijk om het Nederlandse en Europese vestigingsklimaat aantrekkelijk te houden? Wat is de status van de voorstellen van de Europese Commissie? Dr. Arthur Hofman bespreekt de recente ontwikkelingen.
Geef een reactie