Ook al voegt een gemachtigde tijdens een hoorzitting in de bezwaarfase geen nieuwe standpunten toe, dan nog kan zijn cliënt recht hebben op een kostenvergoeding.
In een geschil over de WOZ-waarde van een onroerende zaak was de gemeente nogal karig met het toekennen van een kostenvergoeding aan de eigenaar van die zaak. De gemeente had namelijk geen punt toegerekend voor de hoorzitting omdat de gemachtigde geen enkele kennis van het dossier zou hebben. Volgens de gemeente las de gemachtigde slechts standpunten voor die bij haar al bekend waren. Daardoor was in de ogen van de gemeente geen sprake van een hoorzitting in de bezwaarfase. Rechtbank Gelderland verwerpt het standpunt van de gemeente. Een gemachtigde is tijdens de hoorzitting niet verplicht om met een actieve en open houding een inhoudelijke dialoog te faciliteren die kan leiden tot een eerlijke en zorgvuldige heroverweging. Hij is evenmin verplicht nieuwe informatie in te brengen of op alle vragen van de gemeente antwoord te kunnen geven. De rechtbank oordeelt daarom dat een hoorzitting heeft plaatsgevonden.
Vergoeding taxatierapport
Daarnaast had de gemeente geen vergoeding toegekend voor het taxatierapport van de eigenaar van de onroerende zaak. Zij meent dat dit rapport niet kwalificeert als een verslag van een deskundige, omdat de desbetreffende taxateur was geschorst. Maar de rechtbank ziet hierin geen reden om de taxateur zo maar als ondeskundig te bestempelen. Deze taxateur heeft namelijk meer dan twintig jaar relevante werkervaring. Bovendien is voor de proceskostenvergoeding niet van belang of de taxateur geregistreerd is. De gemeente stelt nog dat het rapport onvoldoende inhoudelijk is onderbouwd, maar ook dat is volgens de rechtbank irrelevant. De eigenaar heeft dan ook recht op een vergoeding voor het taxatierapport.
Wet: art. 7:15, tweede lid en 8:75 Awb
Besluit: Bijlage BPB
Geef een reactie