Er komt geen onderzoek naar de omvang van dividendstripping. Het is erg moeilijk inzichtelijk te maken hoeveel belastinggeld door fraude en ontwijking niet betaald wordt schrijft staatssecretaris Vijlbrief in een brief aan de Tweede Kamer. Wel bereidt het kabinet alternatieve maatregelen voor om dividendstripping aan te pakken.
Vijlbrief geeft antwoord op vragen over het bericht ‘Onderzoeker: truc met dividend hield zeker € 12 miljard weg van Nederlandse Belastingdienst’. Er is sprake van dividendstripping als een buitenlandse aandeelhouder met behoud van het economisch belang bij de aandelen het juridisch eigendom van de aandelen tijdelijk overdraagt aan een ander persoon met als doeldividendbelasting (deels) te ontlopen. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat deze andere persoon recht heeft op een gunstigere behandeling voor de dividendbelasting (recht op verrekening, teruggaaf of vermindering van Nederlandse dividendbelasting) dan de oorspronkelijke (juridische) aandeelhouder.
Fraude en ontwijking
Het is heel moeilijk inzichtelijk te maken hoeveel belastinggeld door fraude en ontwijking niet wordt betaald. Het is immers vaak de bedoeling van kwaadwillende belastingplichtigen om dergelijke gegevens buiten het zicht van de fiscus te houden. Ook voor de specifieke vorm ‘dividendstripping’ bestaat geen model om de mogelijke misgelopen dividendbelasting op dit vlak in beeld te brengen. Uit een inventarisatie binnen de Belastingdienst komt naar voren dat over de jaren 2000-2020 de Belastingdienst voor ongeveer € 250 miljoen aan correcties heeft opgelegd vanwege dividendstripping. Dit betreft 59 casus.
Onderzoek komt er niet
Tijdens de plenaire behandeling van het Belastingplan 2022 heeft Vijlbrief de Kamer toegezegd te proberen te onderzoeken hoe groot de omvang is van dividendstripping. De bewindsman is nagegaan of een onderzoek denkbaar is waarbij de omvang van dividendstripping met enige betrouwbaarheid vast te stellen is. Hij concludeert dat dit niet het geval is. Het is moeilijk inzichtelijk te maken hoeveel belastinggeld door fraude en ontwijking niet betaald wordt. Het is immers de bedoeling van kwaadwillende belastingplichtigen om dat buiten het zicht van de fiscus te houden.
Alternatieve maatregelen
Het kabinet zet in op alternatieve maatregelen waarmee, met behulp van de bij de FEC-partners beschikbare data, dividendstripping effectiever kan worden aangepakt waardoor het fenomeen zal worden teruggedrongen. Voor deze alternatieven wordt er op dit moment gewerkt aan een consultatiedocument met betrekking tot de aanpak van dividendstripping. Dat consultatiedocument brengt mogelijke alternatieven in kaart om de aanpak van dividendstripping te versterken. Hij verwacht dit document voor het einde van het jaar voor internetconsultatie te publiceren.
Bron: Antwoorden Kamervragen over dividendstripping, Ministerie van Financien, nr. 2021Z18625, 6 december 2021
Online cursus Wet tegengaan mismatches bij toepassing zakelijkheidsbeginsel
Op Prinsjesdag 2021 publiceerde het kabinet het Wetsvoorstel Wet tegengaan mismatches bij toepassing zakelijkheidsbeginsel dat per 1 januari 2022 in werking zal treden. Dr. Frank Elsweier praat u bij over de achtergrond en reikwijdte van het wetsvoorstel. Daarbij uiteraard aandacht voor de gevolgen op bestaande structuren en de belangrijkste aandachtspunten voor belastingadviseurs.
Geef een reactie