De OESO heeft 20 december gedetailleerde regels gepubliceerd die helpen bij de implementatie van de hervorming van het internationale belastingstelsel. Voor multinationals (MNO’s) geldt vanaf 2023 een belastingtarief van minimaal 15%. In oktober hebben 137 landen hierover een akkoord gesloten.
De regels definiëren het toepassingsgebied en de zogenaamde Global Anti-Base Erosion (GloBE)-regels onder de tweede pijler, die een wereldwijd minimum vennootschapsbelastingtarief van 15% zal invoeren. De minimumbelasting is van toepassing op MNO’s met inkomsten van meer dan € 750 miljoen en zal naar schatting jaarlijks goed zijn voor ongeveer 150 miljard USD aan extra wereldwijde belastinginkomsten.
De GloBE-regels voorzien in een gecoördineerd belastingstelsel dat bedoeld is om ervoor te zorgen dat grote multinationals dit minimumbelastingniveau betalen op inkomsten afkomstig uit elk van de rechtsgebieden waarin ze actief zijn. De regels creëren een ‘aanvullende belasting’ die in elk rechtsgebied moet worden toegepast op winsten wanneer het effectieve belastingtarief, bepaald op rechtsgebied, lager is dan het minimumtarief van 15%.
De nieuwe Pijler Twee-modelregels helpen landen om de GloBE-regels in 2022 in nationale wetgeving om te zetten. Ze voorzien in een systeem van regels die:
- de MNO’s definiëren binnen het toepassingsgebied van de minimumbelasting;
- een mechanisme vaststellen voor het berekenen van het effectieve belastingtarief van een multinational op jurisdictiebasis en voor het bepalen van het bedrag aan aanvullende belasting dat volgens de regels moet worden betaald;
- en de top-up belasting opleggen aan een lid van de multinationale groep in overeenstemming met een overeengekomen besluit.
De Pijler Twee-modelregels hebben ook betrekking op de behandeling van verwervingen en vervreemdingen van groepsleden en omvatten specifieke regels voor het omgaan met bepaalde holdingstructuren en fiscale neutraliteitsregimes. Ten slotte hebben de regels betrekking op administratieve aspecten, waaronder vereisten voor het indienen van informatie, en voorzien ze in overgangsregels voor MNO’s.
Begin 2022 zal de OESO het commentaar de modelregels publiceren. Hierna volgt een uitvoeringskader gericht op administratieve, nalevings- en coördinatiekwesties met betrekking tot pijler twee.
Bron: OESO 20 december 2021
Online cursus Belastingheffing digitale economie
Belastingheffing van de digitale economie staat hoog op de (inter)nationale agenda. Zijn de bestaande regels en concepten nog wel geschikt?
In deze cursus staat de invloed van digitalisering en globalisering op de belastingheffing over de winst van internationale ondernemingen centraal. Bijzonder hoogleraar belastingheffing digitale economie prof. dr. Daniël Smit LL.M praat u bij over de laatste ontwikkelingen. Wat kunt u op de korte termijn en op de (middel)lange termijn verwachten? En hoe kunt u zich als adviseur hierop voorbereiden?
Geef een reactie