In een beleidsbesluit is goedgekeurd dat de notaris de vermelding van het BSN of RSIN in het elektronische aangiftebericht overdrachtsbelasting achterwege kan laten als op het tijdstip van de verkrijging nog geen BSN of RSIN is toegekend aan de verkrijger.
Met ingang van 1 januari 2022 is de voorgeschreven inhoud van het elektronische aangiftebericht uitgebreid, waardoor meer informatie door de notaris via het aangiftebericht wordt verstrekt. Eén van de aan te leveren gegevens betreft het BSN of RSIN van de verkrijger. Het komt voor dat een voor de overdrachtsbelasting belastingplichtige verkrijger op het moment van passeren van de akte nog geen BSN of RSIN heeft. Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen bij buitenlandse verkrijgers die een aanvraag voor een BSN of RSIN hebben ingediend maar aan wie dit BSN of RSIN nog niet is toegekend. Hierdoor kan de notaris niet voldoen aan de eis van vermelding van het BSN of RSIN in het elektronisch aangiftebericht. De staatssecretaris keurt daarom goed dat de vermelding van het BSN of RSIN in het elektronische aangiftebericht overdrachtsbelasting achterwege kan blijven als op het tijdstip van de verkrijging nog geen BSN of RSIN is toegekend aan de verkrijger. Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2022.
Bron: Besluit van 9 december 2021, nr. 2021-25132, Stcrt. 2021, 48202
Webinar update Wet differentiatie overdrachtsbelasting
In dit webinar behandelt vastgoedfiscalist Aad Rozendal nog een keer op hoofdlijnen de reikwijdte van de startersvrijstelling, waarbij hij aandacht besteedt aan de belangrijkste praktijkervaringen uit het eerste jaar. Daarnaast zet hij de belangrijkste wetswijzigingen en beleidsstandpunten voor u op een rij.
Geef een reactie