Bijna de helft van de toegekende aanvragen voor de zevende periode van de NOW-aanvragen komt van werkgevers uit de sector horeca en catering. Dat blijkt uit de cijfers over de eerste 22.500 toegekende aanvragen.
In totaal heeft UWV inmiddels zo’n € 587 miljoen aan voorschotten uitgekeerd aan deze werkgevers. Daarvan gaat € 212 miljoen naar de sector horeca en catering.
Werkgevers kunnen sinds 13 december 2021 een aanvraag indienen voor de zevende periode NOW. Het maximale omzetverlies dat kan worden opgegeven was 80%, maar is door het kabinet verhoogd naar 90%, in verband met de volledige lockdown. Omdat deze wijziging is doorgevoerd nadat het aanvraagloket al was geopend, blijft de uitbetaling van de voorschotten nog gebaseerd op een maximaal omzetverlies van 80%. Bij de definitieve vaststelling van de tegemoetkoming wordt gerekend met maximaal 90% omzetverlies. Het voorschot dat UWV overmaakt, is zoals altijd 80% van de berekende tegemoetkoming. Het voorschot wordt dit keer niet in termijnen betaald, maar in één keer. Hoewel de periode waarover de tegemoetkoming wordt toegekend al voorbij is, kunnen werkgevers nog tot en met 31 januari 2022 een aanvraag indienen.
Starters
Nieuw in de zevende periode NOW is dat ook bedrijven die na 1 februari 2020 gestart zijn in aanmerking komen voor loonsteun. Om het omzetverlies te kunnen berekenen is er tenminste één maand volledige referentieomzet nodig vóór de NOW-periode. Dat betekent dat alle bedrijven die gestart zijn vóór 1 oktober 2021 in aanmerking kunnen komen voor NOW.
Van de toegekende aanvragen voor de zevende periode NOW komen er tot nu toe zo’n 1700 (7%) van deze starters. Bijna 60% hiervan betreft starters in de sector horeca en catering. Veruit de meeste toekenningen, 13.379 in totaal, gaan naar werkgevers met minder dan 10 werknemers. Werkgevers met meer dan 250 werknemers zijn goed voor 118 toegekende aanvragen.
Bron: UWV, 11 januari 2022
Geef een reactie