Maandag 31 januari 2022 is de deadline voor de btw-aangifte en -betaling over december en het vierde kwartaal van 2021. Deze btw-aangifte is anders dan normaal. Zo is het de laatste keer dat ondernemers hun aangifte kunnen doen via het oude ondernemersportaal. Daarna moeten alle ondernemers overstappen naar een van de andere manieren van aangifte doen.
Na 31 januari 2022 is het oude ondernemersportaal (‘Digitaal aangeven ondernemers’) niet meer beschikbaar. Daarna kan je alleen nog aangifte doen via Mijn Belastingdienst Zakelijk, administratiesoftware of via de fiscaal dienstverlener.
Afrekeningen
In de laatste aangifte van het jaar kan de fiscaal dienstverleners een aantal afrekeningen opnemen over het afgelopen kalenderjaar. De klant betaalt dan onder andere voor privégebruik van goederen en diensten die tot zijn bedrijf behoren een gedeelte van de btw terug. Die btw had de fiscaal dienstverlener eerder in zijn aangiften afgetrokken.
Meer over afrekeningen met betrekking tot privégebruik, belaste en vrijgestelde omzet en personeelsvoorzieningen staat in Laatste btw-aangifte van het jaar op de internetsite van de Belastingdienst.
Bron: Forum Fiscaal Dienstverleners, 20 januari 2022
Online cursus btw-aangifte
De btw-aangifte is in de praktijk vaak lastiger dan gedacht. Aandachtspunten zijn de termijnen voor het indienen van de btw-aangifte, het toepassen van de juiste tarieven, het kunnen aantonen dat een btw-tarief terecht wordt toegepast en het bepalen van het recht op aftrek. In deze cursus behandelt mr. Carola van Vilsteren de belangrijkste aandachtspunten en valkuilen zodat u weet waar u op moet letten. Uiteraard wordt stilgestaan bij btw-correcties en btw-suppleties.
Geef een reactie