Volgens staatssecretaris Van Rij pakt de Belastingdienst constructies aan die bedoeld zijn om de aanmerkelijkbelangregeling en de gebruikelijkloonregeling te omzeilen. Dit antwoordt de bewindsman op Kamervragen over het bericht ‘Belasting besparen: zo doen Zuidas-partners dat’.
Een standpunt waarbij de inspecteur het gebruikelijk loon vaststelt op € 360.000 terwijl de winstuitkeringen oplopen tot hogere bedragen is mogelijk. Het gebruikelijk loon wordt namelijk vastgesteld conform het wettelijke kader. Een winstuitkering naar de eigen vennootschap heeft daar geen invloed op schrijft de staatssecretaris.
Belastingconstructructies om ab-regeling en gebruikelijkloonregeling te omzeilen
Juridisch gezien is het mogelijk dat een vennootschap meer dan twintig aandeelhouders heeft, waarbij geen van de aandeelhouders een aanmerkelijk belang houdt (belang van 5% of meer). Doordat in dat geval geen sprake is van een aanmerkelijk belang is ook de gebruikelijkloonregeling niet van toepassing die is bedoeld om een verdeling te maken tussen het arbeidsinkomen en het kapitaalinkomen. Dit maakt dat de aandelen tot de grondslag van box 3 behoren en zodoende in die box worden belast. Het opzetten van een dergelijke constructie met het oog om het aanmerkelijkbelangregime en de gebruikelijkloonregeling te omzeilen, is bij de totstandkoming van de Wet Inkomstenbelasting 2001 onderkend. Van Rij is van mening dat dit in strijd is met de doelstelling van de wet. De Belastingdienst pakt dergelijke constructies aan, onder andere door te toetsen of feitelijk sprake is van een dienstbetrekking. Van Rij vindt het daarom niet nodig om nieuwe beleidsopties in kaart te brengen.
Commissie Borstlap
Verder verwijst Van Rij naar het het coalitieakkoord waarin is opgenomen dat het eindrapport van de commissie Regulering van Werk (commissie-Borstlap) en het hoofdstuk “Arbeidsmarkt, inkomensverdeling en gelijke kansen” uit het SER MLT-advies de leidraad vormen voor hoe de inrichting van de arbeidsmarkt van de toekomst eruit komt te zien.
Geef een reactie