Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de Wet implementatie richtlijn grensoverschrijdende omzettingen, fusies en splitsingen ter consultatie aangeboden.
Doel van het wetsvoorstel is om het voor bedrijven gemakkelijker te maken om tot een grensoverschrijdende omzetting, fusie of splitsing binnen de Europese Unie te komen, terwijl de belangen van aandeelhouders, schuldeisers en werknemers gewaarborgd worden. Daartoe wordt de Vennootschapsrichtlijn gewijzigd en aangevuld, in het bijzonder door nieuwe regelingen in te voegen met betrekking tot grensoverschrijdende omzettingen en splitsingen. De onzekerheid door het gebrek aan een regelgevend kader bij grensoverschrijdende omzettingen en splitsingen is onwenselijk voor het bedrijfsleven. Naast de nieuwe regelingen voorziet de richtlijn ook in wijziging van de reeds in de Vennootschapsrichtlijn opgenomen regeling voor grensoverschrijdende fusies. Het op bepaalde punten wijzigen van deze regeling wordt noodzakelijk geacht om de doeltreffendheid en efficiëntie van de regeling te vergroten.
De richtlijn moet voor 31 januari 2023 zijn omgezet in Nederlands recht. Er kan tot 7 maart 2022 op de internetconsultatie worden gereageerd.
Masterclass Fiscale aspecten fusies en overnames
Corona blijkt de aanjager van de overnames. Het integreren van bedrijven door fusies en overnames of het afsplitsen door separatie of desinvestering is complex, zeker op fiscaal vlak. Zijn er bestaande fiscale risico’s aanwezig? Hoe kan de transactie fiscaal gunstig worden gestructureerd? En hoe dekt men de risico’s zo goed mogelijk af? Specialisten Dick van Sprundel en Mark Nieuweboer bespreken de relevante regelingen en aandachtspunten.
Geef een reactie