Fiscale regels, waaronder de fiscale activerings-, afschrijvings- en afwaarderingsregels, zullen altijd meewegen bij investeringsbeslissingen, maar hebben volgens minister Kaag geen significante invloed op het tempo van de energietransitie. De minister beantwoordt vragen over het artikel ‘Opeens is de machine of de fabriek veel minder waard’.
Minister Kaag gaat in de brief in hoofdlijnen in op de werking van de huidige fiscale activerings- afschrijvings- en afwaarderingsregels. Ook geeft de minister een toelichting op de willekeurige afschrijving. De energietransitie zal in bepaalde gevallen leiden tot verbetering (energiezuiniger maken) van bedrijfsmiddelen, die als gevolg van de investering tot een hogere boekwaarde zal leiden, terwijl in bepaalde andere gevallen de bedrijfsmiddelen niet meer goed bruikbaar zullen blijken te zijn voor de bedrijfsuitoefening, waarbij waardering op lagere bedrijfswaarde mogelijk wel in beeld kan komen. Voor sommige ondernemers leidt de energietransitie tot extra kansen (nieuwe markten) en extra investeringen, terwijl andere ondernemers mogelijk gedwongen worden de onderneming of een bepaalde activiteit te staken of aan te passen. De gevolgen (milieutechnisch, bedrijfseconomisch, financieel, fiscaal etc.) zullen dus van geval tot geval sterk kunnen verschillen en daarmee is een inschatting van bedragen niet goed te maken.
Subsidies
Een subsidie die wordt verstrekt als een tegemoetkoming in de investeringskosten van een bedrijfsmiddel moet op de kostprijs van dat bedrijfsmiddel in mindering worden gebracht. Als de toegekende subsidie geen betrekking heeft op de investeringskosten van het bedrijfsmiddel mag die subsidie niet op de kostprijs van dat bedrijfsmiddel in mindering worden gebracht, maar wordt de subsidie via de winst- en verliesrekening verwerkt.
Fiscale activerings-, afschrijvings- en afwaarderingsregels
De fiscale regels, waaronder de fiscale activerings-, afschrijvings- en afwaarderingsregels, zullen altijd meewegen bij de te maken investeringsbeslissingen, maar zullen naar de inschatting van Kaag geen significante invloed hebben op het tempo van de energietransitie. De energietransitie vraagt om grote investeringen, maar pakt voor iedere ondernemer anders uit. Bedrijfsmiddelen worden bijvoorbeeld minder goed bruikbaar voor de bedrijfsuitoefening of de restwaarde is veel lager dan eerder gedacht. Denk bijvoorbeeld aan een dieselbestelauto die niet meer in alle stadscentra mag rondrijden. In dergelijke gevallen kan een ondernemer te maken krijgen met regels rondom fiscale afschrijving en afwaardering. Tot slot is het ook mogelijk dat een ondernemer, mogelijk mede door andere overheidsmaatregelen zoals CO2-beprijzing, zelf besluit om vroegtijdig een bedrijfsmiddel te vervangen voor een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief. Dergelijke investeringsbeslissingen zullen vooral bepaald worden door de alsdan geldende regelgeving, milieubewustheid en bedrijfseconomische motieven.
Online cursus Kosten verduurzaming en energietransitie in de winstsfeer
De onderwerpen verduurzamen en energietransitie staan de komende jaren hoog op de agenda. Dit vraagt om allerhande werkzaamheden zoals verbouwen, renoveren, vernieuwen, herontwikkelen en transformeren van vastgoed. Als belangrijke vraag komt daarbij op: welke fiscale gevolgen zijn aan de verwerking van de uitgaven voor deze werkzaamheden verbonden voor belastingplichtige lichamen en ondernemers? Tijdens deze cursus zoomt fiscalist en accountant Jurriën van der Heijden in op de fiscale verwerking van renovatie-uitgaven in de winstsfeer.
Geef een reactie