Een erfgenaam kan soms zelfstandig bezwaar maken tegen een aanslag van de erflater of als gevolmachtigde van alle erfgenamen van de erflater. In het laatste geval moet een machtiging ook door alle erfgenamen zijn ondertekend.
Een erflater overleed in 2015. De erflater was gehuwd en had een dochter. Aan de erflater was postuum een aanslag inkomstenbelasting opgelegd. De aanslag was op naam gesteld van ‘de erven’. De rechtbank had het beroep van de erven tegen de uitspraak op bezwaar tegen de aanslag niet-ontvankelijk verklaard. De rechtbank kwam tot dat oordeel omdat niet namens alle erfgenamen beroep was ingesteld. Degene die het beroep had ingesteld, beschikte alleen over een machtiging van de echtgenote.
Ontoereikende volmacht
In hoger beroep bij Hof Amsterdam is in geschil of de rechtbank het beroep terecht niet-ontvankelijk heeft verklaard. Belanghebbende aan wie een belastingaanslag is opgelegd kan beroep instellen. Dat kan ook degene doen van wie inkomens- of vermogensbestanddelen zijn begrepen in het voorwerp van de belasting waarop de aanslag of beschikking betrekking heeft. Als een aanslag te naam is gesteld van ‘de erven’ is de aanslag gericht aan de erfgenamen gezamenlijk. In het bij de rechtbank ingediende beroepschrift staat dat ‘namens de erven’ beroep wordt ingesteld. Degene die beroep heeft ingesteld heeft alleen een door de weduwe ondertekende machtiging overgelegd. Dat leidt tot het oordeel dat het beroep alleen is ingesteld door de weduwe. Omdat de weduwe voorafgaand aan het beroep geen bezwaar heeft gemaakt, kon zij geen (hoger) beroep instellen. Het hof bepaalt dan ook dat de rechtbank het beroep terecht niet-ontvankelijk heeft verklaard.
Immateriële schadevergoeding
De rechtbank had het verzoek om immateriële schadevergoeding nog afgewezen vanwege het financieel geringe belang. Als het beroep bij de rechtbank gegrond zou zijn verklaard, zou dat hebben geleid tot een vermindering van de aanslag met €11. Het hof wijst het verzoek af omdat er tussen de uitspraak van de rechtbank en van het hof minder dan twee jaren zijn verstreken.
Wet: art. 26a AWR
Basiscursus estate planning
Alle relevante aspecten van de estate planning (schenking, huwelijkse voorwaarden, testament, internationaal, levensverzekeringen) behandelen de docenten vanuit zowel een civielrechtelijk als fiscaal perspectief. De cursus is een uitstekende voorbereiding op de Specialisatieopleiding Estate Planning.
Geef een reactie