De EU handhaaft haar zwarte lijst van negen landen die worden beschouwd als belastingparadijzen. Onder meer de Britse Maagdeneilanden, Bermuda en Rusland krijgen een waarschuwing dat ze ook op die lijst komen als ze hun fiscale regime niet hervormen. Ze worden evenals zeven andere landen toegevoegd aan een ‘grijze’ lijst.
Veel van de landen op de zwarte lijst heffen geen of nauwelijks vennootschapsbelasting. Het gaat om Amerikaans Samoa, Fiji, Guam, Palau, Samoa, Trinidad en Tobago, Panama, de Amerikaanse Maagdeneilanden en Vanuatu.
De grijze lijst is met tien landen uitgebreid. Volgens Europarlementariër Paul Tang (PvdA), voorzitter van de parlementaire belastingcommissie, laat ‘Europa eindelijk haar tanden zien’. Europarlementariërs en organisaties als Oxfam klagen al langer dat de zwarte lijst niet voldoet. Er zouden tal van sluiproutes voor belastingontduikers zijn. Ook vinden ze het hypocriet dat EU-landen zelf niet op de zwarte lijst kunnen komen.
Bron: EU-nieuws, 24 februari 2022
Online cursus Ontwikkelingen Internationaal Belastingrecht
Het internationale fiscale speelveld verandert in rap tempo. Stap voor stap is de impact BEPS-discussie gegroeid, en daarmee de gevolgen voor het Nederlandse vestigingsklimaat. Wat is er nog mogelijk en wat is niet langer mogelijk (nu of in de toekomst)? Kortom: welke alternatieve structureringen zijn mogelijk om het Nederlandse en Europese vestigingsklimaat aantrekkelijk te houden? Wat is de status van de voorstellen van de Europese Commissie? Welke relevante nationale en Europese rechtspraak is recent gewezen? In deze webinar, bespreekt dr. Arthur Hofman deze recente ontwikkelingen.
Geef een reactie