Het kabinet onderzoekt of belasting op vlees kan helpen bij de vermindering van de vleesconsumptie. Ook wordt onderzocht of zo’n heffing uitvoerbaar is. Dit schrijft minister Staghouwer bij de evaluatie van de voedselagenda over de periode 2016-2020.
Via prijssignalen heeft de overheid de mogelijkheid om prikkels te geven richting meer duurzame en gezondere keuzes, zonder mensen in hun vrijheid te beperken. De minister zal daarom onderzoeken hoe een heffing op vlees in combinatie met een terugsluis richting de producerende sector uitvoering kan krijgen, met aandacht voor de uitvoerbaarheid van de maatregel. Gecombineerd met de inzet uit het coalitieakkoord voor een belastingverhoging op niet-alcoholische (fris)dranken en de verkenningen naar het verlagen van de btw (van 9 naar 0%) op groente en fruit en een suikerbelasting, kan de consument gestimuleerd worden om tot betaalbare, en meer gezonde en duurzame keuzes te komen. Deze maatregelen hangen nauw met elkaar samen, ook ten aanzien van de betaalbaarheid van een duurzaam en gezond voedselaanbod voor mensen
Het streven is dat in 2030 consumenten 50% dierlijke en 50% plantaardige eiwitten eten, in plaats van de huidige 60/40-verhouding. Staghouwer: ‘Dit is een ambitieus doel: dit vraagt over de gehele populatie een gedragsverandering in het eetpatroon.’
Geef een reactie