Het Rijksmuseum hoeft een geschonken schilderij niet terug te geven aan de schenker of haar zonen. Een destijds 81-jarige vrouw schonk het werk ‘Compositie’ aan het museum, maar haar kinderen eisten het schilderij terug. Aangevoerd werd dat de vrouw geestelijk niet in orde zou zijn.
De vrouw schonk in 2013 het schilderij van Bart van der Leck aan het Rijksmuseum. Korte tijd later waarschuwde de vrouw het museum dat haar zonen het niet met de beslissing eens waren en een advocaat inschakelden. Het museum liet een schenkingsakte opstellen en de zaak leek daarmee afgehandeld. De twee zonen stapten in 2020 naar de rechter. Zij voerden aan dat het schilderij al in 2003 door de vrouw aan hen was gegeven. Ook stelden zij dat de vrouw een geestelijke stoornis had.
Museum te goeder trouw
De rechter oordeelt echter dat het Rijksmuseum te goeder trouw was bij de verkrijging van het schilderij. Er was voor het Rijksmuseum geen reden te twijfelen aan de bevoegdheid van de schenker of aan haar geestesgesteldheid, aldus de rechter. Volgens de rechtbank heeft het museum daar in de gegeven omstandigheden voldoende onderzoek naar gedaan. Het werk mag dus in het museum blijven hangen.
Bron: AT5, 10 april 2022
Verdiepingscursus Erven en Schenken
De mogelijkheden van planning met testamenten en schenkingen zijn ongekend groot en divers. Het beoordelen van testamenten en schenkingen is complexe materie en de advisering moet zorgvuldig worden afgestemd. In deze verdiepingscursus leert u van de grootmeesters van Estate Planning, ScholsBurgerhartSchols, alles over de kansen en bedreigingen bij het adviseren over schenken en erven.
Geef een reactie