Soms belandt een werkgever die recht heeft op een loonkostenvoordeel in een bijzondere situatie. Bijvoorbeeld een onderbreking van de dienstbetrekking van de werknemer waarvoor hij een loonkostenvoordeel ontvangt. Dit leidt niet tot een verlenging van de duur van het loonkostenvoordeel.
Recht op verschillende loonkostenvoordelen
Onder voorwaarden kan de werkgever voor het aannemen van bepaalde werknemers met een moeilijke positie op de arbeidsmarkt zogeheten loonkostenvoordelen (LKV’s) claimen. Zie ‘Werf kwetsbare werknemer en verkrijg loonkostenvoordeel’ voor de algemene voorwaarden voor de LKV’s. Als een werkgever voor dezelfde werknemer meer dan één LKV kan claimen, moet hij alle potentiële LKV’s aanvragen in zijn aangifte. Vervolgens vindt per LKV een berekening plaats van het bedrag waarop de werkgever recht heeft voor een werknemer. Ten slotte krijgt de werkgever alleen het hoogste bedrag van deze berekende bedragen uitbetaald. Nu kan het gebeuren dat een werkgever recht heeft op het LKV oudere werknemer en het LKV arbeidsgehandicapte werknemer. Als de berekende bedragen even hoog zijn, krijgt de werkgever alleen het LKV oudere werknemer. Overigens vindt geen verlenging van de looptijd van het ene LKV plaats als een werkgever dat LKV niet ontvangt omdat hij een ander LKV ontvangt.
LKV en samenloop met LIV
Werkgevers die werknemers in dienst hebben met een laag loon hebben onder voorwaarden recht op een zogeheten lage-inkomensvoordeel (LIV). Heeft een werkgever voor dezelfde werknemer tegelijk recht heeft op een LKV en het LIV? Dan betaalt de Belastingdienst een van beide uit. De werkgever ontvangt het LKV voor de werknemer als dat minstens even hoog is als het LIV. De Belastingdienst keert bij samenloop van een LKV en het LIV dus alleen het LIV uit als dat hoger is dan het LKV. De uitwerking is anders als een werkgever voor dezelfde werknemer tegelijk recht heeft op een LKV en het jeugd-LIV. In die situatie betaalt de Belastingdienst namelijk beide voordelen uit.
Gevolgen onderbreking dienstverband op LKV
Stel dat een werknemer voldoet aan de voorwaarden van een LKV. Tijdens de looptijd van het LKV vindt echter een onderbreking van zijn dienstverband plaats. In dat geval kan zijn werkgever na de werkhervatting weer recht hebben op het LKV. Normaal gesproken geldt voor het LKV oudere werknemer, het LKV arbeidsgehandicapte werknemer en het LKV doelgroep banenafspraak en scholingsbelemmerden onder meer een bepaalde eis. Deze eis houdt in dat de werknemer in de zes maanden voor hij bij de werkgever in dienst komt, niet al bij dezelfde werkgever in dienst is geweest. Maar deze eis geldt niet bij een onderbreking van het dienstverband. Aan de andere kant leidt de onderbreking evenmin tot een verlenging van de looptijd van het LKV.
Werkgever neemt een onderneming over
Soms neemt een werkgever een onderneming (gedeeltelijk) over van een werkgever die recht heeft op een of meer LKV’s. Dan gaat in principe het recht op het LKV niet over naar de overnemende partij. De overnemende werkgever krijgt evenmin een nieuw recht op het LKV voor de werknemers die hij overneemt. Dat komt doordat bij de overname van een onderneming de werkgever de dienstbetrekking van de werknemers voortzet. De werkgever neemt geen nieuwe werknemers in dienst en herplaatst evenmin werknemers. Daarmee voldoet hij niet aan een belangrijke voorwaarde voor het LKV. Een overname kan overigens ook plaatsvinden door middel van een juridische fusie/ splitsing of inbreng van een eenmanszaak of vof in een bv. Bij een doorstart of overname na een faillissement is meestal geen sprake van overname van een onderneming. In dat geval kan dus wel een nieuw recht op LKV ontstaan, mits men voldoet aan de voorwaarden.
Wet: art. 2.1, 2.2, 2.3, 2.4, 2.5, 2.6, 2.8, 2.9, 2.10, 2.12, 2.13, 2.14, 2.16 en 2.17 Wtl
Bron: Forum Salaris 21 maart 2022
Verdiepingscursus looncontrole en ketenaansprakelijkheid
De Belastingdienst beschikt over diverse instrumenten om looncontroles uit te voeren, bijvoorbeeld door middel van een steekproef. Daarnaast zet de Belastingdienst in op de doorontwikkeling van horizontaal toezicht. Tijdens de verdiepingscursus gaan de docenten in op de opzet en inhoud van een belastingcontrole, de rol van de Belastingdienst, het inrichten van een Tax control framework en op welke wijze u om kunt gaan met een looncontrole.
Geef een reactie