De overdrachtsbelasting kent een bedrijfsopvolgingsregeling die alleen openstaat voor verkrijgers die natuurlijke personen zijn. Dit is echter geen vorm van verboden discriminatie.
Een vennootschap die maaltijdproducent was, oefende haar onderneming uit in een onroerende zaak. Deze onroerende zaak was eigendom van haar moedervennootschap. Een holding benaderde deze twee vennootschappen toen zij failliet gingen. De holding deed een bod op de onroerende zaak en op alle materiële en immateriële activa van de vennootschap. De vennootschappen aanvaardden dit bod. Op 30 augustus 2019 vond de overdracht plaats van de activa aan een nieuwe dochtervennootschap van de holding. Een deel van het personeel trad in dienst van deze nieuwe dochtervennootschap. Op 7 oktober 2019 kocht een bv, een andere dochtervennootschap van de holding, de onroerende zaak voor € 1,1 miljoen. De bv betaalde € 66.000 aan overdrachtsbelasting. Hoewel zij volgens de wet dat bedrag was verschuldigd, meende de bv dat hier sprake was van verboden discriminatie. Daarom ging zij in beroep.
Geen bedrijfsopvolging
Voor Rechtbank Den Haag wijst de bv erop dat de verkrijging van de onroerende zaak met toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) in de overdrachtsbelasting zou zijn vrijgesteld. De bv is echter uitgesloten van toepassing van de BOR. Deze faciliteit geldt namelijk alleen voor (klein)kinderen, broers, zussen of hun echtgenoten van een ondernemer. De bv stelt dat dit verboden discriminatie is. Maar de rechtbank verwerpt dit standpunt. Zo heeft de bv niet alle verplichtingen van de oude onderneming opgenomen. Daarom al is geen sprake van een bedrijfsopvolging. Daarnaast is de BOR bedoeld om versnippering van het ondernemingsvermogen onder de familieleden te beperken. Met deze achtergrond ligt het niet voor de hand om de BOR ook open te stellen voor lichamen. De rechtbank verklaart daarom het beroep van de bv ongegrond.
Verdrag: art. 14 EVRM
Wet: art. 15, eerste lid, onderdeel b WBRV
Bron: Rechtbank Den Haag 22 februari 2022 (gepubliceerd 12 april 2022), ECLI:NL:RBDHA:2022:1363, 20/7695
Verdiepingscursus Bedrijfsoverdracht DGA
In deze meerdaagse verdiepingscursus bespreken de docenten de civielrechtelijke regelingen die bij elke bedrijfsopvolging om de hoek komen kijken, en de fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten.
Geef een reactie