Verschillende besluiten over de uitbreiding en beperking van sociale zekerheid zijn aangepast aan gewijzigde wet- en regelgeving.
Bij het bepalen van de kring van verzekerden van de volksverzekeringen en andere verzekeringen op het gebied van sociale zekerheid neemt de wet het ingezetenschap als uitgangspunt. In grensoverschrijdende situaties stelt men op basis van nationale wetgeving van het woonland en het werkland vast of iemand verplicht verzekerd is in beide landen. Binnen de EU, EER en Zwitserland regelt een verordening door middel van aanwijsregels welk sociaal zekerheidsstelsel van toepassing is op de betrokken persoon in grensoverschrijdende situaties. Daarnaast heeft Nederland met sommige andere landen verdragen met betrekking tot sociale zekerheid gesloten. Als zowel de verordening als internationaal recht de verzekeringsplicht niet regelt, moet men zich wenden tot verschillende besluiten over de uitbreiding van de kring van verzekerden. Dit soort besluiten bestaan voor de volksverzekeringen, maar ook voor de Wajong en volksverzekeringen BES. In een nieuw besluit worden deze besluiten aangepast.
Gewijzigde terminologie
Een van de aanpassingen betreft de verzekeringsplicht voor de volksverzekeringen voor ambtenaren en hun gezinsleden in het buitenland. Hierbij valt te denken aan diplomaten en dergelijke. De bepaling in het Besluit uitbreiding en beperking kring verzekerden volksverzekeringen 1999 is vanwege een nieuwe verordening en gewijzigde nationale wetgeving verouderd. Daarom is dit besluit aangepast. Het spreekt nu over bepaalde overheidswerkgevers in plaats van een publiekrechtelijke rechtspersoon. Door de aanpassing is nu ook duidelijk dat met de gezinsleden de echtgenoot en kinderen van de ambtenaar wordt bedoeld. Volgens de Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen hebben de wijzigingen geen gevolgen voor de regeldruk van bedrijven. Ook voor burgers is de regeldruk nihil.
Besluit: art. 2 Bkvv 1999
Geef een reactie