Met het verhuren van een onroerende zaak kan een autonome economische activiteit worden uitgeoefend. De verkoop van die onroerende zaak is dan de overgang van een algemeenheid van goederen. Bij overdracht is geen btw verschuldigd.
Een bv was projectontwikkelaar. In 2017 liet de bv een complex realiseren bestemd voor onder meer het verlenen van zorg en diensten aan mensen met een zware zorgvraag. De bv sloot voor de verhuur een overeenkomst met een stichting. Nadat de verhuur was ingegaan, kon de bv het complex verkopen voor € 5,65 miljoen. Bij de verkoop is overeengekomen dat er bij de levering van het complex geen btw verschuldigd is, maar de inspecteur denkt daar anders over.
Exploitatie van vastgoed is een onderneming voor de omzetbelasting
De bv meent dat de levering van het complex een overgang van een algemeenheid van goederen is. De activiteiten van de bv met betrekking tot het complex hebben tot het moment van overdracht bestaan uit het ontwikkelen, het sluiten van een huurovereenkomst en het exploiteren. Die activiteiten vormen een onderneming in de zin van de omzetbelasting. Volgens de inspecteur ontbreekt echter de intentie bij de bv om duurzaam opbrengst uit het complex te verkrijgen. Na enig moment is de intentie ontstaan om het complex te verkopen.
Bij overdracht woon/zorgcomplex is geen btw verschuldigd
In hoger beroep volgt Hof Arnhem-Leeuwarden de bv in haar zienswijze. Volgens het hof valt de levering van een verhuurd complex onder het begrip overgang van een algemeenheid van goederen. Met het complex kan een autonome economische activiteit worden uitgeoefend.. Op het moment van overgang wordt het vastgoed verhuurd. Daarmee wordt voorafgaand aan de overgang die onroerende zaak door een ondernemer, de bv, gebezigd in het kader van diens onderneming.
Duurzame exploitatie
Het hof is het niet eens met de stelling van de inspecteur dat geen sprake is van een duurzame exploitatie. Deze voorwaarde is niet terug te vinden in de door het HvJ gebezigde uitleg van overgang van een algemeenheid van goederen. Het blijkt ook niet uit de feiten. Er is juist wel sprake van duurzame exploitatie Afgesproken is namelijk een zorgcomplex te bouwen, dit voor 15 jaar te verhuren en hiervoor is een langdurige financiering afgesloten. Dat bij levering van vastgoed constructies met art. 37d Wet OB mogelijk zijn, zoals de inspecteur stelt, is niet van belang. Om constructies te bestrijden is de wetgever aan zet. Het hof stelt de bv in het gelijk en verleent de gevraagde teruggave.
Wet: art. 37d Wet OB 1968
Geef een reactie