De NOB heeft eerder al een aantal suggesties voor verduidelijkende vragen en andere opmerkingen gegeven over het wetsvoorstel Wet toekomst pensioenen. De NOB heeft nog enkele aanvullende vragen en opmerkingen.
Het streven van het kabinet is om een arbeidsvormneutraal pensioenstelsel te krijgen. Toch zijn er nog verschillen tussen een werknemerspensioen (tweede pijler) en ondernemerspensioen (derde pijler), onder andere wat betreft inhaal van ruimte voor het verleden en maximale stortingen. De NOB geeft enkele suggesties om enkele verschillen weg te nemen. Daarnaast kan het verschil in behandeling van premies tussen de tweede en derde pijler voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) worden weggenomen.
Om de complexiteit van het pensioenstelsel enigszins weg te nemen, heeft de NOB een voorkeur voor invoering van één uniforme variant in plaats van twee varianten (de solidaire en de flexibele premieregeling).
Verzekeraars en premiepensioeninstellingen
De NOB is geen voorstander van het voorstel om het initiatief tot wijziging van de pensioenregeling, die zijn ondergebracht bij verzekeraars en premiepensioeninstellingen, bij deze pensioenuitvoerder te laten. Het gaat immers om een fundamentele keuze of gebruik wordt gemaakt van het overgangsrecht dan wel wordt overgegaan naar een regeling met een vlakke premie.
In de Voorjaarsnota staat dat de AOW-uitkering wordt gekoppeld aan het gestegen minimumloon. Dit betekent in beginsel een lagere pensioenopbouw voor iedereen, met name de lagere salarissen. Dat was niet voorzien bij het opstellen van het wetsvoorstel.
De NOB wil ook een toelichting hebben op de doorwerking van wijzigingen in de maximale premie voor de voortgezette pensioenopbouw volgens een premievrijstelling bij invaliditeit / arbeidsongeschiktheid en voorbeelden van overige kosten zoals verwoord in artikel 18 Wet LB 1964.
Bron: NOB, 3 juni 2022
Online cursus Wet toekomst pensioenen
Mr. dr. Gerard Staats bespreekt de inhoud van het wetsvoorstel met aanzienlijke gevolgen voor de fiscale wetgeving van pensioenen en lijfrente.
Geef een reactie