De Belastingdienst verkent de verdere mogelijkheden voor het gebruik van e-mail en/of alternatieven voor het digitaal uitwisselen van informatie. Staatssecretaris Van Rij beantwoordt vragen over het bericht ‘Belastingadviseurs kritisch: veel zoekgeraakte post bij de fiscus; e-mailen niet mogelijk’.
De exacte omvang van het zoekraken van post kan niet worden vastgesteld. Er is namelijk geen centraal registratiesysteem waarin alle binnenkomende post wordt ingeboekt. Wel lopen er diverse initiatieven om het zoekraken van stukken te voorkomen.
De belangrijkste formeelrechtelijke gevolgen bij het zoekraken van stukken kunnen zich voordoen bij stukken die binnen een bepaalde termijn bij de Belastingdienst moeten worden ingediend, zoals een aangifte of een bezwaarschrift. In dat geval kan een discussie ontstaan over of het stuk (tijdig) is ingediend. In deze gevallen verplicht de wet de Belastingdienst echter een ontvangstbevestiging te zenden, zodat duidelijk is dat het stuk door de Belastingdienst is ontvangen en op welk moment zodat geen discussie hierover kan ontstaan. Bovendien is het in deze gevallen mogelijk om het stuk digitaal in te dienen.
De Belastingdienst verkent de verdere mogelijkheden voor het gebruik van e-mail en/of alternatieven voor het digitaal uitwisselen van informatie. Hierbij is het randvoorwaardelijk dat er zekerheid is over de veilige aflevering van het digitale bericht.
Verharding relatie Belastingdienst
Er wordt door partijen eerder teruggegrepen op het formele (proces)recht. Dit neemt de laatste jaren toe in de fiscale uitvoeringspraktijk. Het is belangrijk dat er (ook) in die situaties waarin het risico op verharding zich voordoet persoonlijk contact blijft bestaan. Dat vergt een inspanning van de Belastingdienst, maar ook van de belastingplichtige en/of zijn of haar belastingadviseur. Van Rij vraagt de Belastingdienst om hier aandacht te besteden en dit te bespreken in de reguliere overleggen die plaatsvinden tussen de Belastingdienst en de (koepels van) FD’s. Volgens Van Rij worden er de laatste jaren geen hogere boetes uitgedeeld.
Verder schrijft Van Rij dat hij het Horizontaal Toezicht in het handhavingsbeleid van de Belastingdienst wil preciseren en verduidelijken richting ondernemingen en FD’s zodat het past bij de huidige tijd.
Geef een reactie