Minister Adriaansens is niet overtuigd van een specifieke fiscale durfkapitaalregeling. De minister geeft er nu de voorkeur aan om naar oplossingen te zoeken binnen het huidige financieringsinstrumentarium.
Dit schrijft minister Adriaansens in een brief aan de Tweede kamer over mkb-financiering. Een fiscale regeling dubbelt met deze instrumenten en kan ook minder gericht worden ingezet. Deze ervaring blijkt ook uit de evaluatie van de in 2011 afgeschafte Tante Agaathregeling. Deze is afgeschaft vanwege een hoge mate van deadweight loss. Ook is in 2016 met de belastingdienst en RVO de toepasbaarheid van de Britse fiscale durfkapitaalregeling (SEIS en EIS) onderzocht. Deze bleek in Nederland niet uitvoerbaar.
De minister zal in overleg met de staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingen, bezien hoe in het toekomstige box 3 stelsel invulling kan worden gegeven aan het belasten van het werkelijke rendement op durfkapitaal investeringen. Tot slot is het van belang dat knelpunten over de gehele financieringsketen worden opgepakt, niet alleen in de vroege fase. Later dit jaar volgt een separate brief over durfkapitaal.
‘Een-deur-principe’
Verder schrijft de minister dat zij wil dat ondernemers gemakkelijker en sneller bij de juiste private of publieke financiers terecht komen. Eén deur door, en de ondernemer is waar hij of zij moet zijn. Om dit beter te organiseren wil zij met de banken, met niet-bancaire financiers, met RVO, KvK, InvestNL en de ROM’s mogelijkheden verkennen om in Nederland het ’één-deur-principe’ te realiseren, zowel in digitale (platform) als in fysieke zin voor bijvoorbeeld een goed gesprek.
Bron: Mkb-financiering: knelpunten en acties, nr. DGBI-O / 22155700, Ministerie EZK, 15 juli 2022
Geef een reactie