Staat iemand onafgebroken vijf jaar of langer ingeschreven op hetzelfde woonadres als de erflater? Dan mag deze samenwoner onder voorwaarden de partnervrijstelling in de erfbelasting toepassen. Zelfs als hij niet minstens vijf jaar de enige fiscale partner is geweest.
Vanaf 21 mei 1969 stond een man samen met zijn zus en haar echtgenoot ingeschreven op hetzelfde adres in de gemeentelijke basisadministratie. De echtgenoot overleed op 9 september 2017. Op 1 januari 2019 overleed de vrouw. Haar broer was haar enige erfgenaam. De man wilde de partnervrijstelling in de erfbelasting toepassen. Hij omschreef zichzelf als een samenwoner zonder notariële akte. Zowel de Belastingdienst als Rechtbank Gelderland meende dat de man niet kwalificeerde als fiscale partner van de vrouw. Zie ook NTFR 2021/2397 en ‘Geen partnervrijstelling SW voor inwonende broer’. Daarop ging de man in hoger beroep bij Hof Arnhem-Leeuwarden.
Uitzondering voorwaarde van samenlevingscontract
Twee ongehuwde personen die evenmin een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, kunnen alleen onder voorwaarden elkaars fiscale partner zijn. Een van deze voorwaarden is dat zij een notarieel samenlevingscontract met een wederzijdse zorgverplichting zijn aangegaan. Deze voorwaarde geldt niet voor personen die lang genoeg staan ingeschreven op hetzelfde woonadres in de basisregistratie personen. Lang genoeg wil hier zeggen gedurende een onafgebroken periode van minimaal vijf jaar. Volgens de man betekent dit dat hij toch als fiscale partner kwalificeert. Hij betwist de stelling van de fiscus dat de periode van vijf jaar is ingegaan toen zijn zwager overleed.
Vijfjaarstermijn geldt maar voor één voorwaarde
Het hof is het eens met de man. Volgens het hof heeft de wetgever de vijfjaarstermijn van het samen ingeschreven staan niet gekoppeld aan de eis dat er geen andere persoon is die aan de voorwaarden voor fiscaal partnerschap voldoet. Voor de eis met betrekking tot de ene fiscale partner geldt alleen de algemene termijn van zes maanden (twee jaar bij schenking). Daardoor voldoet de man aan de voorwaarde voor fiscaal partnerschap voor de Successiewet en mag hij de partnervrijstelling toepassen.
Wet: art. 1a en 32, eerste lid, sub 4°, onderdeel a SW
Basiscursus Estate Planning
In deze basiscursus worden alle relevante aspecten van de estate planning (schenking, huwelijkse voorwaarden, testament, internationaal, levensverzekeringen) vanuit zowel een civielrechtelijk als fiscaal perspectief behandeld. De cursus biedt de mogelijkheid om kennis te maken met het ‘denken’ als estate planner, en is een uitstekende voorbereiding op de Specialisatieopleiding Estate Planning.
Geef een reactie