Hof Arnhem-Leeuwarden bevestigt dat een schenking door een in gemeenschap van goederen gehuwde persoon niet automatisch voor de helft is toe te rekenen aan zijn echtgenoot.
Een vader deed op 27 juni 2001 een schenking aan zijn dochter. Hij liet namelijk € 3.861.875 overboeken van zijn Zwitserse bankrekening naar de rekening van zijn dochter bij dezelfde bank. De vader en moeder waren in gemeenschap van goederen gehuwd. De vader overleed in 2002, de moeder in 2019. De vrouw stuurde op 3 oktober 2014 de Belastingdienst een schriftelijke verklaring. Hierin gaf zij toe gerechtigd te zijn (geweest) tot eerder verzwegen buitenlandse vermogensbestanddelen. Op 3 november 2015 legde de inspecteur de vrouw een aanslag schenkingsrecht op. De Belastingdienst bestempelde de helft van het op 27 juni 2001 geschonken bedrag als een schenking door de moeder. Deze toerekening vloeide volgens de inspecteur voort uit de gemeenschap van goederen tussen de ouders. Ook kreeg de dochter een vergrijpboete van 30% opgelegd.
Moeder was geen partij bij schenking
De vrouw ging met succes in beroep tegen de aanslag en de boete. Zie ook NTFR 2020/3707 en ‘Apart schenken mogelijk voor in gemeenschap gehuwden’. Maar de Belastingdienst is in hoger beroep gegaan. Hof Arnhem-Leeuwarden neemt echter net zoals Rechtbank Noord-Nederland het civiele recht als uitgangspunt. De gemeenschap van goederen maakt op zich niet dat de moeder partij is geweest bij de schenking. Het hof oordeelt daarom dat de rechtbank de aanslag en boete terecht heeft vernietigd.
Wet: art. 1, zevende lid en 10 SW en art. 186, tweede lid BW Boek 7
Online cursus Schenken en lenen in familieverband
Vaak willen ouders hun kinderen financieel ondersteunen, bijvoorbeeld voor de aankoop van een woning. Die financiële steun is geen overbodige luxe in een tijd waarin het voor starters erg moeilijk is om een huis te kopen, maar in welke gevallen is het verstandig die financiële steun te verlenen in de vorm van een schenking en wanneer in de vorm van een lening? Welke (civiele en fiscale) aandachtspunten zijn er bij schenken en lenen in familieverband?
Geef een reactie