Gelet op de uitkomsten van het onderzoek naar de toekomst van de trustsector wil minister Kaag nu geen verbod op trustdienstverlening. Er is een legitieme vraag naar trustdienstverlening. Daarbij fungeert de trustsector als poortwachter en is een verbod daarom naar verwachting niet doelmatig en doeltreffend in het verder beheersen van integriteitsrisico’s.
Minister Kaag deelt de reactie op een rapport over de toekomst van de trustsector met de Tweede Kamer. Ook geeft de minister de stand van zaken van maatregelen tegen illegale trustdienstverlening.
De ‘vraag’ naar dienstverleners die witwassen kunnen faciliteren zal door een verbod niet afnemen. Een verbod brengt een risico met zich dat zicht op witwassen via (internationale) structuren verdwijnt. Ook onderkent het onderzoeksrapport dat de beheersing van integriteitsrisico’s in de trustsector deels buiten de trustsector ligt. In dit kader is de aanpak van witwassen, die ik samen met de minister van Justitie en Veiligheid voorsta, van groot belang.
Maatregelen tegen belastingontwijking
Ook de maatregelen tegen belastingontwijking zijn in dit verband van wezenlijk belang. Hoewel volgens het rapport de inspanningen op het vlak van risicobeheersing en cliëntonderzoek bij trustkantoren zijn toegenomen, is er ook sprake van heterogeniteit in de sector. Dit betekent dat trustkantoren verschillend omgaan met gesignaleerde integriteitsrisico’s. Ook komt de sector in het nieuws met trustdienstverlening aan Russische (rechts)personen die naar aanleiding van de Russische agressie in Oekraïne in een ander licht is gekomen. Daarvoor is regelgeving (Spoedwet trustkantoren) reeds ingevoerd en van kracht. Ondanks de conclusie van de onderzoekers dat een verbod niet doelmatig en effectief is, constateert de minister – als bevestigd in het onderzoeksrapport – dat de sector serieuze risico’s herbergt. Daarom zet zij zich in voor verschillende lopende wettelijke maatregelen om risico’s beter te beheersen én stel ik aanvullende maatregelen voor.
Tegengaan van trusthoppen
Bij de lopende maatregelen betreft het allereerst het wetsvoorstel dat aanhangig is in de Kamer waarmee trustdienstverlening in gevallen met hoge integriteitsrisico’s wordt verboden. Ten tweede gaat het om de wettelijke aanscherping van het optreden als bestuurder in de strijd tegen illegale trustdienstverlening. Een voorstel hiertoe is onlangs openbaar geconsulteerd. Nederland maakt zich in EU-verband sterk voor een wettelijke registratieplicht voor domicilieverleners. Dit kan het zicht bevorderen op partijen die potentieel illegaal trustdiensten verlenen. Ingegeven door de onderzoeksresultaten en beleidsopties in het rapport wil minister Kaag bovenop de lopende maatregelen twee vervolgstappen voor gestoeld op twee beleidsopties in het rapport. Deze stappen zien op: i) het tegengaan van ‘trustshoppen’; en ii) het vergroten van transparantie om het maatschappelijk vertrouwen te vergroten.
Geef een reactie