De finale van het jubelen is aangebroken en niet omdat een beoogd begiftigde bijna ‘over de datum’ is, al het geld ‘verjubeld’ of men tegen het ingewikkelde overgangsrecht is aangelopen. Neen, de politiek greep in algemene zin in. Een instrument dat bedoeld was om de woningmarkt toegankelijker te maken, werd steeds meer een fiscaal speeltje voor welgestelden. Oftewel het jubelen liep uit de hand, de huizenmarkt ontplofte. Zelfs kamerleden probeerden nog een graantje mee te pikken door de jubelleeftijd via een amendement van 35 naar 40 jaar te verhogen. Een verhoging naar 45 jaar zat er voor hen niet meer in.
Zware kost dat jubelen. We moesten niet alleen de regels rondom de eigenwoning in de inkomstenbelasting beheersen, het systeem van de successiewetgeving, maar moesten uiteraard ook civielrechtelijk goed in de schenkingsmaterie thuis zijn. En wat hebben we allemaal meegemaakt. Zo waren er opeens de nietsontziende 3 B’s ofwel het jubelmantra: benutten, betalen en besteden. Een millimeterwerk van jubelregels opgenomen in artikel 5 van de Uitvoeringsregeling Schenk- en erfbelasting. En wat te denken van de vraagstukken rond de successierechtelijke fiscale liefdeseenheid? Opa had al gejubeld, mocht oma dan ook nog? Ja en neen. Alleen als ze partner af waren. Een leuke was ook de jubelvalkuil voor aanstaande echtgenoten in de zin van artikel 26 lid 2 SW. Met terugwerkende kracht werd men bij het jawoord successierechtelijk geacht al een jaar gehuwd te zijn. Ook geestelijk een zware klap op de vrijgezellenavond.
Sterfbedconstructie
Over vele jaren zullen we waarschijnlijk naar de jubeltijd terugkijken als een bijzonder ritueel op het sterfbed waarbij het levenstestament niet mocht ontbreken. Wat kwamen er allemaal fiscale jubelprikkels binnen bij onze ome Ton toen hij over het ‘dode punt’ heen was. Ik heb het dan over de beruchte uitzondering als bedoeld in artikel 12 lid 3 SW op de 180-dagenregel. Met een levenstestament hoefden we ome Ton in ieder geval niet meer wakker te maken voor een sterfbedschenking. Eerst mocht het jubelen nog herroepelijk, later alleen onherroepelijk. En weet u nog? Liet het samenlevingscontract een beroep op de leeftijd van de jongere partner toe of niet? Hoe zit het met het meebetalen aan het kratje Grolsch bier, vroeg ik dan ook op de theaterweide van de Zwarte Cross. De jubelton eindigt ongetwijfeld als een grabbelton, op de valreep gevuld met nog allerlei interessante vraagstukken.
Bernard Schols zal tijdens het Congres BelastingZaken 2022 op 11 november een workshop Actualiteiten schenk- en erfbelasting verzorgen.
Prof. mr. dr. Bernard M.E.M. Schols is hoogleraar Centrum voor Notarieel Recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen en vennoot ScholsBurgerhartSchols Estate planning
Geef een reactie