De partiële verdeling van een nalatenschap vanwege de uitvoering van een keuzelegaat betekent niet dat de erfgenamen geen belang meer hebben bij uitstel van betaling van belasting.
Twee echtgenoten waren in 2013 met hun vier kinderen geëmigreerd van Nederland naar het buitenland. Op het moment van emigratie hield de vader een aanmerkelijk belang (ab) in een Nederlandse bv. Daarom had de Belastingdienst hem in 2017 een conserverende aanslag opgelegd over de fictieve vervreemdingswinst van zijn ab. Maar de ontvanger van de belastingen gaf de vader uitstel van betaling. De vader overleed op 11 september 2018. In zijn testament was zijn weduwe voor 1% en de kinderen voor 99% tot erfgenaam genoemd. Daarnaast bevatte het testament enkele keuzelegaten. Op grond van zo’n keuzelegaat vond op 10 september 2020 de overdracht van de aandelen in de bv plaats aan de weduwe. Zij nam ook de schulden in de erfenis over, maar had toch een overbedelingsschuld aan haar kinderen.
Mogelijke kwijtschelding aan te vragen
Op 18 november 2020 verzochten de erfgenamen om een doorschuiving van een deel van de conserverende aanslag. De volgende dag wees de fiscus dit verzoek af en beëindigde het betalingsuitstel. Toen de erfgenamen daartegen in bezwaar gingen, verklaarde de ontvanger hun bezwaarschrift niet-ontvankelijk. De erfgenamen zouden namelijk als gevolg van partiële verdeling van de nalatenschap geen belanghebbenden meer zijn. Rechtbank Gelderland verwerpt dit standpunt. Bij de waardering van de aanspraak van de kinderen was rekening gehouden met de schuld. Dus is bij de kinderen gezamenlijk 99% van de conserverende aanslag in mindering gekomen op hun vordering op hun moeder. In 2013 kon men nog onder voorwaarden kwijtschelding aanvragen. Tussen partijen was nog niet vastgesteld of is en wordt voldaan aan de voorwaarden. Gezien de theoretische kans dat de kinderen de aanslag uiteindelijk niet hoeven te betalen, hebben zij een belang. Daarom is hun bezwaarschrift ten onrechte niet-ontvankelijk verklaard.
Wet: art. 4.16, eerste lid, onderdeel g en 7.5, zevende lid Wet IB 2001 en art. 25 Iw 1990
Verdiepingscursus Erven en Schenken
De mogelijkheden van planning met testamenten en schenkingen zijn ongekend groot en divers. Het beoordelen van testamenten en schenkingen is complexe materie en de advisering moet zorgvuldig worden afgestemd. In deze verdiepingscursus leert u van de grootmeesters van Estate Planning ScholsBurgerhartSchols alles over de kansen en bedreigingen bij het adviseren over schenken en erven.
Geef een reactie