Vroeg of laat krijg je als adviseur een discussie over een aangifte met de Belastingdienst. Wat moet je dan doen en wat moet je vooral niet doen? Mr. Diana Jansen geeft een aantal praktische tips om een discussie met de Belastingdienst aan te gaan.
Is er een discussie met de Belastingdienst ontstaan? Bepaal dan eerst wat je positie is en waar je staat. Daarbij is het belangrijk om verschil tussen formeel recht en materieel recht te maken. Bij formeel recht is het van belang te weten of je te maken hebt met een aanslagbelasting of een aangiftebelasting. Bij een aanslagbelasting, als de inkomstenbelasting bijvoorbeeld, zijn de mogelijkheden om na te vorderen moeilijker, zo heeft de inspecteur bijvoorbeeld een nieuw feit nodig. Bij een aangiftebelasting geldt een vijfjaarstermijn, na die vijf jaar kan de Belastingdienst niet meer naheffen. Voor de termijn in de inkomstenbelasting is van belang dat de termijn wordt verlengd met de tijd dat de belastingplichtige uitstel heeft gehad om de aangifte in te dienen.
Materiële aspecten
Nadat de formele aspecten van een conflict zijn afgebakend, kom je toe aan de materiële aspecten van de zaak. Denk daarbij aan wet- en regelgeving en rechtspraak. Belastingadviseurs zijn daarvan vaak beter op de hoogte dan fiscaal advocaten. Het lukt niet altijd om tot een oplossing te komen in een materiële discussie. Soms is er niet echt hard bewijs, maar is het mogelijk om ruimte te creëren in het voordeel van de klant. Denk daarbij aan het naar voren brengen van feitjes waardoor je de inspecteur mogelijk tot andere inzichten kunt laten komen.
Voorstel inspecteur afwachten?
Als de inspecteur bereid is om tot een oplossing te komen, kun je het voorstel van de inspecteur afwachten. In de focusuitzending van Tax Talks van november 2022, geeft mr. Diana Jansen aan waarom je beter zelf met een voorstel kunt komen. Verder geeft mr. Diana Jansen nog enkele praktische tips om succesvoller te zijn in een discussie met de Belastingdienst.
Méér weten?
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (30x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95.
Geef een reactie