Staatssecretaris Van Rij stuurt de Tweede Kamer de vormgeving van het tegemoetkomingsbeleid voor mensen die in de Fraudesignaleringsvoorziening (FSV) van de Belastingdienst zijn opgenomen en of hiervan nadelige gevolgen hebben ondervonden.
Selectie op aangifte
Na een steekproef onder aangiften is de inschatting dat er een tegemoetkoming plaats zal moeten vinden voor maximaal 5.000 personen. Dit onder de conditie dat de werkinstructie die de Belastingdienst opstelt waarmee beoordeeld kan worden of er fiscale redenen voor selectie zijn, stand houdt en positief wordt beoordeeld door een onafhankelijke derde partij. Het herstel zal voor de periode 2012 tot en met 2019 plaatsvinden via een tegemoetkomingsregeling. Daarbij wordt een forfaitaire benadering gekozen, waar bijvoorbeeld voor een percentage van 100% van het gecorrigeerde bedrag gekozen kan worden. Dit is nog afhankelijk van de verdere uitwerking.
Na het vaststellen van de werkinstructie begin 2023, kan gestart worden met de beoordeling of er sprake is van een fiscale selectiereden bij de 17.400 aangiften. Dit start naar verwachting in het tweede kwartaal van 2023 en wordt afgerond in 2023. Vervolgens kan in 2024 uitbetaling plaatsvinden van het herstelbedrag voor die gevallen waarbij geen sprake was van een fiscale selectiereden. De kosten (inclusief uitvoeringskosten) worden geraamd op 10-20 mln. Dit is gebaseerd op de resultaten van de steekproef en is mede afhankelijk van de nog vast te stellen werkinstructie. In het eerste kwartaal van 2023 zal Van Rij – zodra de werkinstructie is vastgesteld – met een nadere inschatting komen. Het herstel is als uitvoerbaar beoordeeld waarbij gekeken is naar de capaciteit, ICT en financiën.
Schade wegens schending Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)
Er is een drietal groepen gedefinieerd die in aanmerking komen voor schadevergoeding. Voorgesteld wordt om eenieder die in een van deze groepen valt een (eenmalige) vergoeding te geven van € 375. Het bedrag wordt hoger indien een persoon op meerdere vlakken immaterieel nadeel heeft ondervonden en dus in meerdere groepen valt. Dit betekent dat een persoon die in twee groepen valt een vergoeding ontvangt van € 750.
Effecten bij invordering
Binnen deze groep burgers zijn twee categorieën te onderscheiden die met verschillende effecten te maken hebben gehad. Omdat de zwaarte van de effecten van deze categorieën uiteenloopt, is voor deze categorieën een aparte aanpak voor een tegemoetkoming gedefinieerd. De tegemoetkoming wordt gebaseerd op de Wet delegatiebepaling tegemoetkoming schrijnende gevallen. In een eerder stadium is al een incasso- en rentestop ingesteld voor personen die met dwangincasso worden geconfronteerd (categorie 2), totdat er een wettelijke basis voor tegemoetkoming is.
Moties en toezeggingen
Verlenen juridische bijstand
Van Rij bekijkt met minister Weerwind op welke wijze uitvoering aan deze aangenomen motie kan worden gegeven.
Actualisatie resultaten onderzoek gegevensverstrekking
Iedere vorm van gegevensverstrekking uit of over de registratie van een burger in de FSV is niet juist, wel blijkt uit de nadere analyse dat de omvang van gegevensverstrekking aan derden beperkter is.
Uit het onderzoek met samenwerkingspartners van de Belastingdienst blijkt dat, op enkele gevallen na, er geen vervolgactie is ingezet op basis van de gegevensverstrekking. De Belastingdienst is inmiddels gestart met het informeren van mensen over of er gegevensverstrekking heeft plaatsgevonden.
Geef een reactie