Het accepteren van een achteraf opgestelde rittenregistratie is ongebruikelijk, maar komt wel voor. Dit blijkt uit een zaak voor Rechtbank Noord-Nederland.
De Belastingdienst had op het fiscale loon van een dga een correctie toegepast van € 17.125 vanwege het privégebruik van de auto van de zaak. De inspecteur accepteerde namelijk niet de rittenregistratie die de dga had gereconstrueerd. Deze reconstructie was nodig omdat de koffer waarin de dga de oorspronkelijke rittenregistratie had bewaard, was gestolen. Het geschil belandt voor Rechtbank Noord-Nederland. Deze rechtbank wijst erop dat men niet wettelijk verplicht is om het privégebruik van hooguit 500 privékilometers te bewijzen met een oorspronkelijk bijgehouden rittenregistratie. Andere middelen zijn ook toegestaan. Verder benadrukt de rechtbank dat de dga niet het exacte aantal privékilometers hoeft te bewijzen. Hij mag volstaan met het overtuigend aantonen dat het gaat om hoogstens 500 privékilometers op jaarbasis.
Bevindingen van de Belastingdienst kloppen niet
Volgens de rechtbank is dat gelukt. De fiscus stelt dat diverse kilometeropgaves niet kloppen, maar de rechtbank constateert dat deze afwijkingen niet bestaan of verwaarloosbaar zijn. De rechtbank merkt ook op dat de dga eerder te veel in zijn nadeel dan in zijn voordeel heeft afgerond. Nadat de fundamenten van de conclusies van de Belastingdienst zijn weggeslagen, beoordeelt de rechtbank of de gereconstrueerde rittenregistratie deugt. Daarbij merkt de rechtbank op dat de gereconstrueerde rittenregistratie wat opzet en inrichting betreft (vrijwel) helemaal voldoet aan de voorwaarden voor een ‘echte’ rittenregistratie. De routes die de dga heeft gereden zijn gebruikelijke routes. Daarnaast heeft de dga in privé nog enkele andere motovoertuigen waarmee hij privéritten kan maken. Vanwege deze omstandigheden keurt de rechtbank de gereconstrueerde rittenregistratie goed. Vervolgens draait de rechtbank de correcties van de inspecteur terug.
Wet: art. 3.20 en 3.81 Wet IB 2001 en art. 13bis Wet LB
Regeling: art. 9 Uitv reg IB 2001
Geef een reactie