Mr. Chantal van der Borg RB legt in een Tax Talks e-learning uit hoe men nog optimaal gebruik kan maken van de af te schaffen jubelton.
Onder de huidige wetgeving geldt een eenmalige verhoogde vrijstelling van schenkbelasting van € 106.671 (bedrag 2022) bij een schenking ten behoeve van een eigen woning. Deze vrijstelling noemt men ook wel de jubelton. De ontvanger van de schenking moet tussen de 18 en 40 jaar zijn of een partner hebben met die leeftijd. Daarnaast gelden andere voorwaarden, waar van der Borg nader op ingaat. Zo moet de verkrijger de schenking binnen drie kalenderjaren, inclusief het jaar van schenking, voor de eigen woning hebben aangewend (bestedingseis). Als niet aan deze voorwaarde wordt voldaan, is alsnog schenkbelasting verschuldigd over het jaar waarin een beroep is gedaan op de schenkvrijstelling. De schenking voor de eigen woning is te spreiden over drie jaar. Als een deel van het vrijgestelde bedrag in 2021 is geschonken, is het andere deel nog in 2022 of 2023 te schenken mits de verkrijger nog geen 39 jaar is.
Geleidelijke afschaffing
Het Belastingplan 2023 bevat maatregelen om de verhoogde schenkingsvrijstelling geleidelijk af te schaffen. Effectief gezien wordt de jubelton voor schenkingen door ouders aan kinderen al per 1 januari 2023 afgeschaft. Vanaf die datum is de vrijstelling namelijk gelijk aan de normale eenmalige verhoogde vrijstelling. Maar voor verkrijgers die geen kinderen zijn van de schenkers, is de verhoogde vrijstelling nog altijd bruikbaar. Vanaf 1 januari 2024 komt de verhoogde vrijstelling bij schenkingen ten behoeve van de eigen woning volledig te vervallen.
Beperkte mogelijkheid tot spreiding
Naast verlaging van het vrijgestelde bedrag wordt de mogelijkheid tot spreiding van de schenking ook vanaf 1 januari 2023 beperkt. Voor schenkingen die voor het eerst in 2023 plaatsvinden, komt de spreidingsmogelijkheid geheel te vervallen. Voor schenkingen die voor het eerst in 2022 zijn gedaan, vindt een beperking van de spreidingsmogelijkheid plaats naar twee jaar. Een in 2022 onbenut deel van de maximale vrijstelling van € 106.671 is dus alleen nog in 2023 te benutten, zo legt van der Borg uit. Voor schenkingen die een schenker in 2022 doet, blijft gelden dat de verkrijger de schenking binnen drie jaar (inclusief het jaar van schenking) moet aanwenden overeenkomstig de voorwaarden.
Bestedingseis blijft gelijk
De bestedingseis lijkt niet te zijn gewijzigd. Van der Borg stelt daarom dat in bepaalde situaties het voordelig kan zijn om nog vóór 1 januari 2023 een bedrag te schenken. Dit bedrag moet hoger zijn dan de gewone jaarvrijstelling! De verkrijger doet dan in 2022 een beroep op de maximale schenkvrijstelling. De schenker kan in 2023 de rest van de jubelton schenken. Uiterlijk 31 december 2024 moet de verkrijger de schenking hebben gebruikt voor de eigen woning.
Wet: art. 33, vijfde lid, onderdeel b en zevende lid en 33a SW
Wetsvoorstel: art. XVI, XVIII, XVII, onderdeel B, XVIII en XIX Belastingplan 2023
Regeling: art. 5, eerste lid UR schenk- en erfbelasting
Méér weten?
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (30x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee?
Geef een reactie