Staatssecretaris Van Rij heeft de koepel- en belangenorganisaties een brief gestuurd over de massaal bezwaar plus-procedure en de ontvankelijkheid bij het EHRM.
De afgelopen maanden hebben de koepel- en belangenorganisaties (Bond voor Belastingbetalers, Consumentenbond, Consumentenclaim, NBA, NOAB, NOB, RB en SRA) uitvoerig overlegd met het ministerie van Financiën en de Belastingdienst. Dit heeft geleid tot de massaal bezwaar plus procedure . In aanvulling daarop zijn ook verschillende afspraken gemaakt. Op basis daarvan kunnen niet-bezwaarmakers voor box 3 over 2017 tot en met 2020 mogelijk uiteindelijk dezelfde rechten krijgen als bezwaarmakers. Dit is het geval als de Hoge Raad gaat oordelen dat niet-bezwaarmakers recht hebben op ambtshalve vermindering. Over die vraag wordt binnen de MB+ procedure geprocedeerd in gezamenlijk geselecteerde procedures.
EHRM-procedure
De koepel- en belangenorganisaties zien geen reden voor het indienen van verzoeken om ambtshalve vermindering voor de groep niet-bezwaarmakers. Dit gezien de MB+ procedure, de toezeggingen in een brief van het ministerie van Financiën aan de koepel- en belangenorganisaties, maar vooral ook door de antwoorden van de staatssecretaris van Financiën aan de Eerste Kamer. Heel misschien bestaat daar nog reden voor bij een heel kleine groep mensen met een groot financieel belang die na een negatief oordeel van de Hoge Raad nog zouden willen doorprocederen tot aan het EHRM. In zijn algemeenheid lijken de kosten en moeite van een dergelijke EHRM-procedure evenwel niet op te wegen tegen de kans op succes. Het is echter aan iedere belastingplichtige en betrokken adviseur om dit te beoordelen op basis van de specifieke feiten en omstandigheden en een besluit daarover te nemen. De koepel- en belangenorganisaties zijn niet verantwoordelijk voor de uiteindelijke keuze die belastingplichtige en betrokken adviseur maken.
Onderlinge vorderingen en schulden partners
Een ander punt met betrekking van de box 3-heffing waarover de koepelorganisaties met het ministerie van Financiën in gesprek zijn, zijn de onderlinge vorderingen en schulden tussen fiscale partners. Door het hoge forfait voor vorderingen en het lagere forfait voor schulden leidt dit in voorkomende gevallen tot onbedoelde heffing. Daarvoor werd tijdens de behandeling van het pakket Belastingplan 2023 in de Eerste Kamer ook aandacht gevraagd.
Op de vragen die daarover werden gesteld antwoordde de staatssecretaris dat hij gaat onderzoeken op of dat gerepareerd kan worden. De koepelorganisaties zijn voorzichtig positief dat er inderdaad een oplossing komt.
Bron: NOB, 19 december 2022
Geef een reactie