De Energielijst 2023 is gepubliceerd. De energie-investeringsaftrek (EIA) biedt ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen, of onderdelen daarvan, een fiscaal voordeel.
Het in 2022 beschikbare budget voor de EIA van € 149 miljoen wordt in dat jaar substantieel overschreden, veroorzaakt door een beduidend hoger aantal aanmeldingen en een forse toename van het gemiddelde aanmeldingsbedrag. Het kabinet heeft besloten om het beschikbare budget voor 2023 met € 100 miljoen te verhogen zodat naar verwachting voor 2023 voldoende budget beschikbaar komt ter ondersteuning van ondernemers die in 2023 energie- en CO2 zuinige investeringen willen toepassen.
In de Energielijst voor 2023 wordt rekening gehouden met de invloed van de fors hogere energieprijzen op de zogenoemde terugverdientijden van opties die in de Energielijst zijn opgenomen. Sommige maatregelen komen niet langer voor EIA in aanmerking aangezien de terugverdientijden zijn gedaald tot onder een termijn van vijf jaar, of omdat ondersteuning reeds via andere wegen plaatsvindt. Daardoor komt in 2023 naar verwachting voldoende budget beschikbaar voor opties die ondanks de hogere energieprijzen verdere stimulering nodig hebben.
Bron: Regeling van 10 december 2022, nr. WJZ/ 22556163, ministerie EZK, Stcrt. 2022, 33779
Online cursus Kosten verduurzaming & energietransitie in de winstsfeer
Tijdens deze cursus zoomt fiscalist en accountant Jurriën van der Heijden in op de fiscale verwerking van renovatie-uitgaven in de winstsfeer. Goedkoopmansgebruik staat hierbij centraal. Het is in dit verband de vraag wat kan en wat moet. Bijvoorbeeld in verband met afwaarderingen van bestaand bezit, het al dan niet activeren van renovatie-uitgaven of de vorming van een onderhoudsvoorziening. Items en leerstukken die sinds jaar en dag al onderwerp van gesprek zijn, maar vanwege de actuele ontwikkelingen in een ander daglicht kunnen komen te staan, met alle financiële gevolgen van dien.
Geef een reactie