Dr. Frank Werger behandelde in de Tax Talks Live uitzending van 31 januari 2023 de plannen van het kabinet om meer gelijkheid te creëren tussen zzp’ers en werknemers. Hij constateert een neiging om werkenden in een dienstbetrekking te duwen.
Het kabinet wil al lange tijd het grijze gebied tussen werknemers en zelfstandigen verkleinen. Dit is echter geen eenvoudige opgave. Op 16 december 2022 is het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gekomen met de Voortgangsbrief werken met en als zelfstandige. Zie: ‘Verduidelijking regels beoordeling arbeidsrelaties’. Deze voortgangsbrief is niet de enige. Werger constateert de trend dat het kabinet steeds belooft meer onderzoek te doen, een en ander uit te werken en daarover later meer vertellen. Het probleem suddert dus door. Met kleine stapjes wordt wel meer duidelijk. Ook toont het kabinet volgens Werger de wens om werkenden in een dienstbetrekking te duwen. De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) probeert bijvoorbeeld van vaste arbeidscontracten de hoofdlijn te maken. Flexibele contracten worden duurder. Maar de regering denkt niet fundamenteel na of het systeem nog wel klopt, zo is Wergers indruk. Vervolgens noemt hij de drie hoofdlijnen in de voortgangsbrief:
- Het creëren van een gelijk speelveld. Financieel en fiscaal gezien zou het idealiter niet moeten uitmaken of iemand als zelfstandige of in dienstbetrekking werkt.
- Duidelijkheid scheppen over wanneer sprake is van een dienstbetrekking of van zelfstandigheid. Wat zijn de criteria?
- Het handhavingsmoratorium. Hoe gaan de autoriteiten de Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) en andere wetten op dat gebied handhaven?
Maatregelen voor een gelijk speelveld
Om een gelijk speelveld te creëren, heeft het kabinet diverse faciliteiten voor ondernemers versoberd en gaat daarmee verder. Daarbij valt te denken aan het versneld afbouwen van de zelfstandigenaftrek en de afschaffing van de dotatie aan de oudedagsreserve. Maar ook de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen is bedoeld om zelfstandigen en werknemers meer gelijk te trekken.
Criteria voor dienstbetrekking
De regering wil het criterium van gezagsverhouding verduidelijken. Traditioneel gezien kijkt men voor het bestaan van materieel gezag of de opdrachtnemer onder leiding en toezicht van de opdrachtgever staat. Er is een voorstel om ook te kijken of de activiteit die de zzp’er gaat doen is ingebed in de organisatie van de opdrachtgever. Werger vraagt zich af of men zo niet een nieuw afbakeningsprobleem creëert. Daarnaast komt een civielrechtelijk rechtsvermoeden dat gekoppeld is aan een minimum uurtarief. De zzp’er zal dit rechtsvermoeden kunnen inroepen, maar de opdrachtgever mag proberen het te weerleggen. Dit rechtsvermoeden zou niet moeten doorwerken naar de fiscaliteit. Maar Werger is daar nog niet zo zeker van.
Handhavingsmoratorium
De handhaving van de Wet DBA vindt momenteel maar in beperkte mate plaats. Het kabinet wil dit handhavingsmoratorium uiterlijk 1 januari 2025 opheffen. In de tussentijd moet de fiscus de dienstbetrekkingstoets binnen de huidige kaders meenemen in het toezicht en de voorlichting. Bij kwaadwillendheid en het niet opvolgen van aanwijzingen kan de Belastingdienst wel overgaan tot handhaving.
Kijk hier naar een compilatie van de uitzending
Méér weten?
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (30x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95.
Geef een reactie