Financiën heeft een besluit gepubliceerd waarmee drie richtlijnen die de Europese Raad in 2019 en 2020 heeft vastgesteld die relevant zijn voor de accijns worden geïmplementeerd. Met dit besluit worden het Uitvoeringsbesluit Accijns (UBA) en enige andere besluiten gewijzigd.
Het besluit dient, tezamen met de Wet implementatie richtlijnen accijns 2022 (Implementatiewet), ter implementatie van volgende drie richtlijnen:
- Horizontale accijnsrichtlijn 2020 – Richtlijn (EU) 2020/262.
Deze richtlijn is vastgesteld op 19 december 2019 en betreft een algemene regeling inzake accijns. Het is een herschikking van de horizontale accijnsrichtlijn 2008/118/EG uit 2008 (Horizontale accijnsrichtlijn 2008). De implementatietermijn van de Horizontale accijnsrichtlijn 2020 loopt af op 13 februari 2023. - Herziene alcoholaccijnsrichtlijn – Richtlijn (EU) 2020/1151.
Deze richtlijn is vastgesteld op 29 juli 2020 en betreft een wijziging van de alcoholaccijnsrichtlijn (Richtlijn 92/83/EEG). De implementatietermijn voor de Herziene alcoholaccijnsrichtlijn liep af op 1 januari 2022. - Richtlijn btw en accijns bij defensie-inspanningen – Richtlijn (EU) 2019/2235.
Deze richtlijn is vastgesteld op 16 december 2019 en betreft onder andere een wijziging van de Horizontale accijnsrichtlijn 2008. De implementatietermijn voor de Richtlijn btw en accijns bij defensie-inspanningen liep af op 30 juni 2022.
Belangrijkste wijzigingen
De Horizontale accijnsrichtlijn 2020 vervangt de Horizontale accijnsrichtlijn 2008 en ziet op de algemene bepalingen die van toepassing zijn op alle soorten accijnsgoederen. Het betreft tabaksfabricaten, alcohol en alcoholhoudende dranken en energieproducten. Voor de verschillende soorten accijnsgoederen zijn naast de horizontale accijnsrichtlijn afzonderlijke richtlijnen gepubliceerd waarin onder meer de structuur en de accijnstarieven nader zijn geregeld. De nieuwe, herschikte richtlijn bevat de volgende aanpassingen die relevant zijn voor de te wijzigen besluiten.
Overbrenging van veraccijnsde accijnsgoederen via het EMCS
De Horizontale accijnsrichtlijn 2020 zorgt voor automatisering van de procedure voor overbrenging van tot verbruik uitgeslagen accijnsgoederen binnen de EU die voor commerciële doeleinden worden geleverd. Dit gebeurt door uitbreiding van het bestaande geautomatiseerde systeem, het Excise Movement and Control System (EMCS). Hiervoor zijn in de Wet op de accijns (WA) twee nieuwe rollen geïntroduceerd voor de marktdeelnemers – de gecertificeerde afzender en de gecertificeerde geadresseerde – die een belangrijke rol spelen in het EMCS.
Kort gezegd moeten marktdeelnemers beschikken over een vergunning als gecertificeerde afzender of gecertificeerde geadresseerde om veraccijnsde goederen naar andere lidstaten te mogen verzenden respectievelijk daarvandaan te mogen ontvangen. Elke overbrenging moet in het EMCS worden geregistreerd zodat dergelijke goederenstromen beter in beeld zijn bij de betrokken lidstaten dan onder de bestaande papieren procedure.
Afstandsverkopen
Met de implementatie van de Horizontale accijnsrichtlijn 2020 heeft Nederland het vereiste dat afzenders van veraccijnsde goederen een fiscaal vertegenwoordiger in de lidstaat van bestemming moeten aanstellen losgelaten. De afzender kan (a) nog steeds een fiscaal vertegenwoordiger aanstellen of (b) ervoor kiezen om zelf de verplichtingen in de lidstaat van bestemming af te handelen door zich te melden bij een loket van de autoriteiten in de lidstaat van bestemming en zekerheid te stellen. De voorwaarden van de nieuwe optie (b) worden bij dit besluit in het UBA toegevoegd.
Vervaardigen en opslag
De term ‘vervaardigen’ is vervangen door ‘produceren of verwerken’ van accijnsgoederen. Bij de Implementatiewet is de Wet op de accijns (WA) daarop aangepast. De Horizontale accijnsrichtlijn 2020 verduidelijkt dat ook opslag wordt gezien als een grondslag voor de accijns. Eerder werd alleen ‘voorhanden hebben’ van een accijnsgoed gebruikt. Bij het ‘voorhanden hebben’ van een accijnsgoed, kan dit evengoed ‘in opslag’ zijn, in die zin wordt geen materiële wijziging beoogd. Om die reden is ‘opslag’ separaat opgenomen in de WA. Ten einde het UBA goed aan te laten sluiten bij de WA wordt bij dit besluit al deze in de WA gehanteerde terminologie overgenomen in het UBA.
Wijzigingen Herziene alcoholaccijnsrichtlijn
Bij de Implementatiewet zijn met ingang van 1 januari 2022 een aantal wijzigingen in de WA doorgevoerd waarvoor de Herziene alcoholaccijnsrichtlijn aanleiding gaf. Daarnaast zullen per 1 januari 2024 aanvullende wijzigingen in de WA in werking treden die gebaseerd zijn op facultatieve regelingen in die richtlijn. Het betreft de wijziging van de heffingsmaatstaf voor de bieraccijns van Plato naar alcoholgehalte en de afschaffing van het verlaagde accijnstarief voor kleine bierbrouwerijen. Voor de toelichting hierop wordt verwezen naar het algemeen deel van de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel dat heeft geleid tot de Implementatiewet.
Dit besluit bevat één wijziging in de UBA waarvoor de Herziene alcoholaccijnsrichtlijn de beleidsruimte geeft. In beginsel is een vergunning verplicht voor het betrekken van alcohol en alcoholhoudende dranken die in ziekenhuizen of apotheken worden gebruikt voor medische doeleinden. Bij dit besluit wordt in de UBA in afwijking van deze hoofdregel voor dergelijke alcoholhoudende producten een vereenvoudigde procedure voorgeschreven door middel van een verklaring.
Bron: Besluit van 10 februari 2023, Ministerie van Financien, Stb. 2023, 51
Geef een reactie