‘We zien op bestuurlijk niveau nadrukkelijk de positieve gevolgen van de ontvlechting.’ Dit schrijven staatssecretaris Van Rij en staatssecretaris De Vries in een Kamerbrief over de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek over de huidige stand van zaken van de ontvlechting.
Op 11 januari 2020 kondigde de toenmalige minister van Financiën in de Tweede Kamer de ontvlechting aan van de Belastingdienst, Douane en Toeslagen. De drie organisatieonderdelen zijn sindsdien zelfstandige directoraten-generaal binnen het Ministerie van Financiën met een eigen ambtelijke- en politieke leiding en eigen medewerkers.
Stand van zaken ontvlechting
We zien op bestuurlijk niveau nadrukkelijk de positieve gevolgen van de ontvlechting aldus de bewindslieden. Door te ontvlechten is de span of control verkleind en kan elk organisatieonderdeel gericht aandacht besteden aan de verschillende doelgroepen dat ze bedienen. Doel van de vorming van drie volwaardige organisatieonderdelen is om de Belastingdienst, Toeslagen en Douane in staat te stellen hun zeer verschillende en eigen taken uit te voeren, met ruimte voor een eigen aanpak en focus op de eigen doelen en doelgroepen. Mede door de ontvlechting is ook de samenwerking tussen beleid en uitvoering verder verbeterd. Door de ontvlechting kan er directer geschakeld worden tussen de verschillende beleidsonderdelen met de relevante ontvlochten uitvoeringsorganisaties.
Het haalbaarheidsonderzoek naar de ontvlechting van CAP, KI&S en IV wordt met deze brief aan de Kamer aangeboden. Met deze brief is ook voldaan aan het verzoek regeling van werkzaamheden van 13 december 2022. De strekking van de moties – onder andere verdere ontvlechting toetsen en de medewerkers daarbij betrekken- delen de staatssecretarissen volledig en zijn ingebouwd in het proces tot nu toe en zullen ook in het vervolgproces worden meegenomen. Hierover zal de Kamer nader worden geïnformeerd.
Geef een reactie