De recent geïntroduceerde CSRD-regelgeving stelt accountants voor uitdagingen bij het naleven van de rapportagevereisten. Het vergaren en documenteren van duurzaamheidsinformatie uit diverse bronnen is ingewikkeld en ongestructureerd. Het is noodzakelijk dat bedrijven een heldere duurzaamheidsstrategie nastreven en de impact, kansen en risico’s van ESG-factoren kunnen herkennen en bijsturen op basis van vastgestelde doelen.
Om het dataverwerkingsproces te optimaliseren en tijdig bij te sturen, is het belangrijk om zorgvuldig te overwegen welke rapportagefrequentie, procesinrichting en informatiesystemen vereist zijn. Daarnaast moeten accountants beseffen dat ook gegevens uit de waardeketen nodig zijn, inclusief de CO2-uitstoot van geleverde producten en diensten.
Wat gaat er concreet veranderen in de jaarrapportage?
• Het bestuursverslag van de onderneming wordt uitgebreid met een duurzaamheidsverslag
• Het duurzaamheidsverslag wordt opgesteld overeenkomstig de ESRS verslaggevingsstandaarden, gericht op Environment, Social en Governance
• In het duurzaamheidsverslag wordt gerapporteerd over alle materiële informatie, zowel de (financiële) invloed op de onderneming als de impact die de onderneming heeft op de omgeving (dubbele materialiteit)
• Een onafhankelijke externe assurance provider, zoals een accountant, beoordeelt het duurzaamheidsverslag en verstrekt beperkte mate van zekerheid bij het verslag
• De informatie dient door middel van ‘tagging’ digitaal ter beschikking te worden gesteld
Sdu heeft een handige tijdlijn opgesteld met belangrijke data voor de invoering van de CSRD, zodat je goed voorbereid bent en precies weet wat er op welk moment van je verwacht wordt.
Download de JES! whitepaper CSRD, waar begin je?
Wat verandert er voor jou als het gaat om ESG / CSRD? Ontdek de veranderingen die er aankomen. Onze whitepaper biedt duidelijkheid over de verplichtingen en hoe je ze kunt vervullen. Gebruik het stappenplan om CSRD effectief toe te passen in jouw organisatie.
Geef een reactie