Staatssecretaris De Vries geeft antwoord op vragen over de audit Wet politiegegevens bij de Douane. De vaste commissie voor Financiën in de Tweede Kamer heeft deze vragen gesteld.
Vanaf maart 2019 valt de Douane met de opsporingstaken van haar buitengewone opsporingsambtenaren (BOA’s) onder de Wet politiegegevens (Wpg). De complexiteit van de wetgeving, het aanpassen van bestaande systemen en nadere uitwerking van de algemene wetgevingstekst in gedetailleerde normen (Norea-kader) en die op de Douane passend krijgen, maakte dat meer tijd nodig bleek dan aanvankelijk is ingeschat. Zo werken de BOA’s van de Douane voornamelijk binnen het toezicht; waar nodig vindt de overgang naar het strafrecht plaats. Een BOA werkt daarmee dus onder twee regimes; de automatisering moet op deze twee regimes worden aangepast met bijbehorende bewaartermijnen en verschillende autorisaties.
Tegelijkertijd moet in procedures en werkinstructies uitgewerkt worden hoe de twee regimes op elkaar aansluiten en wat de verschillende eisen zijn waaraan dan moet worden voldaan. Een aantal aanbevelingen uit de recente audit van de ADR zijn inmiddels afgerond.
Geen negatieve gevolgen burgers
De Douane heeft geen signalen dat tekortkomingen (negatieve) gevolgen hebben (gehad) voor burgers en bedrijven. In het geval de Douane hier alsnog signalen over ontvangt, worden deze op dat moment nader geanalyseerd. De inzet is er op gericht de implementatie van de Wpg conform de planning zoals opgenomen in het verbeterrapport op orde te krijgen.
De staatssecretaris vindt het belangrijk dat de Douane uiterlijk in maart 2024 geheel aan de Wpg voldoet. Het verbeterrapport bevat daartoe de planning. Die planning geeft aan dat afronding van de benodigde activiteiten uiterlijk in maart 2024 plaats vindt. Een hercontrole van de ADR zal binnen een jaar na het vaststellen van het auditrapport plaatsvinden.
Geef een reactie