Het kabinet heeft besloten om nieuwe eerste schijven te bouwen in de energiebelasting voor gas en elektriciteit en de mogelijkheid te introduceren om de tarieven in de schijven daadwerkelijk aan te passen. Dit staat in een brief over de uitkomsten van de verkenning van instrumenten voor gerichte compensatie van huishoudens die kwetsbaar zijn voor hoge energieprijzen na 2023.
Hierdoor zijn eventuele tariefaanpassingen in deze schijven per 1 januari 2024 technisch mogelijk. Wel is het zo dat een aanpassing van de tarieven in deze schijven de complexiteit in de energiebelasting vergroot, vooral ten aanzien van blokaansluitingen, waarmee onzeker is dat de steun terecht komt bij alle huishoudens. Daarnaast zijn verlagingen van de tarieven in de oude schijven, verhoging van de belastingvermindering en een verlaging van het btw-tarief op energie naar 9% minder complex en uitvoerbaar per 1 januari 2024. Onderzocht wordt of de belastingvermindering kan worden beperkt tot uitsluitend huishoudens per 2025 of 2026. Het is voor 2024 niet uitvoerbaar om de vermindering in de energiebelasting inkomensafhankelijk te maken. De mogelijkheid om dit voor latere jaren wel te doen wordt verder verkend, maar ook op langere termijn zal een inkomenskoppeling zeer complex zijn.
Toeslagen
Om huishoudens met een hoge energierekening gericht te kunnen ondersteunen, heeft het kabinet de mogelijkheden verkend om een energietoeslag via de reguliere toeslagensystematiek in te stellen. Uit deze inventarisatie komt naar voren dat het niet mogelijk is om een energietoeslag in te voeren per 2024. Op zijn vroegst is een nieuwe toeslag in te richten voor 2025, waarbij geen koppeling
gelegd kan worden aan energieverbruik of het energielabel van de woning omdat deze gegevens nog niet structureel en uniform worden bijgehouden. Het kabinet zal in augustus, bij de koopkrachtbesluitvorming, definitief besluiten welke maatregelen ingezet worden.
Geef een reactie