Een notaris die de erfgenamen tijdens de afwikkeling van een erfenis in de kou liet staan, en bovendien onder druk zette akkoord te gaan met zijn tarieven, krijgt een schorsing van twee weken van de tuchtrechter. ‘De notaris schroomde niet om de erfgenamen tegen elkaar uit te spelen.’
De notaris vervulde de rol van vereffenaar bij de erfenis van een vrouw die in 2010 overleed. Zij had geen testament, en liet zeven kinderen achter. Pas halverwege 2016 werd op initiatief van de notaris met zes van de zeven kinderen overeenstemming bereikt over de afwikkeling van de erfenis.
Het verkopen van de grond en het afwikkelen duurt uiteindelijk nog enkele jaren. De notaris en de kinderen worden het intussen maar niet eens over het aan de notaris toekomende loon. De notaris stuurt de kinderen een brief, waarin hij een korting op zijn diensten aanbiedt om op die manier de boel te versnellen: ‘Korting zie ik als een bijdrage aan rust voor iedereen, zodat ieder weer verder kan gaan met zijn leven. Mijn verlaging zou een stimulans moeten zijn om te eindigen met elkaar. Is dat niet mogelijk, zie ik ook niet in waarom ik nog meer korting moet verlenen.’
Onzorgvuldig
De kinderen gaan akkoord, maar enkele maanden later dient één van de dochters toch een tuchtklacht in. Ze verwijt de notaris onzorgvuldig te hebben gehandeld. Volgens haar heeft de afwikkeling onnodig lang geduurd, en heeft ze zich zelfs tot de rechter moeten wenden om de notaris ‘in beweging te krijgen’. Dit alles heeft haar – aldus de klacht – veel extra kosten opgeleverd. Ook zou de notaris haar en haar broer en zussen onder druk hebben gezet akkoord te gaan met zijn beloning.
‘Bot en boos’
Uit de ingezonden stukken blijkt dat de erfgenamen continu bij hem naar de stand van zaken moesten vragen, en dat hij hier regelmatig ‘bot en boos’ op reageerde. Daarnaast was er een periode waarin de notaris vond dat hij niets hoefde te doen, omdat er volgens hem een kans bestond dat zijn rekening niet betaald zou worden. Bovendien deed de notaris vrijwel niets uit zichzelf, en verschafte hij tot slot geen informatie over zijn gewerkte uren of tarief.
De familie stapt in 2015 naar de rechtbank met het verzoek om een andere vereffenaar aan te wijzen. De notaris heeft toen uiteindelijk het voordeel van de twijfel gekregen, maar volgens de broer en zussen was er vervolgens geen verbetering merkbaar.
De tuchtrechter sluit zich in het oordeel aan bij de dochter dat zij onder druk gezet zijn akkoord te gaan met zijn tarief. De notaris zou bij de erfgenamen de suggestie hebben gewekt dat een handtekening onder zijn tarieven nodig was voor de verkoop van een stuk grond.
Onder druk
Volgens de kamer blijkt hieruit dat de notaris zijn zorgplicht niet serieus nam en onvoldoende rekening hield met de belangen van de erfgenamen. Dat dit zich afspeelde tussen 24 december en 31 december, kan de kamer ook niet waarderen: ‘De notaris is praktisch de hele kerstweek bezig geweest om de erfgenamen die nog niet getekend hadden aan te sporen dit wel te doen. Hierbij schroomde de notaris niet om de erfgenamen tegen elkaar uit te spelen en deed hij onware beweringen over handtekeningen die hij al van erfgenamen zou hebben gekregen.’
Bovendien blijkt uit een door de notaris verstuurde e-mail uit deze periode dat de notaris als voorwaarde voor afwikkeling van de erfenis stelde dat de erfgenamen geen tuchtzaak tegen hem aan zouden spannen. De kamer noemt dit ‘onbehoorlijk’ en ‘ongewenst’.
De kamer rekent het de notaris ernstig aan dat hij ‘het vertrouwen geschaad heeft dat rechtzoekenden in het notariaat moeten kunnen stellen’. Bovendien blijkt uit zijn verweer dat hij de ernst van zijn handelen niet inziet. In 2020 kreeg de notaris al een tuchtrechtelijke berisping. De kamer komt dan ook tot de conclusie dat een schorsing van twee weken in deze zaak passend en geboden is.
Dit artikel is eerder verschenen op Advocatie.
Geef een reactie