Het voornemen van de Europese Commissie om voorstellen voor nieuwe eigen middelen te publiceren is een bestaand voornemen en niet ingegeven vanuit de huidige gestegen rentekosten. Dit schrijft minister Kaag in antwoord op Kamervragen over het bericht ‘Renteblunder coronafonds: Brussel zint op nieuwe Europese belastingen’.
In het interinstitutioneel akkoord (IIA) tussen het Europees Parlement, de Raad en de Europese Commissie van 16 december 2020 was al het voornemen tot het introduceren van nieuwe eigen middelen opgenomen. De nieuwe eigen middelen zijn in eerste instantie bedoeld om rentebetalingen en aflossingen van leningen onder het coronaherstelinstrument te financieren om te voorkomen dat rentebetalingen en aflossingen ten koste gaan van uitgaven aan specifieke programma’s in het MFK. Nederland heeft bij dit akkoord ingestemd met het verkennen van opties voor nieuwe categorieën van eigen middelen en daarbij aangegeven dat alle voorstellen voor nieuwe eigen middelen op hun eigen merites beoordeeld zullen worden.
In dit IIA is ook een indicatieve routekaart voor de eventuele introductie van nieuwe eigen middelen afgesproken waarin een tijdpad wordt gegeven voor de eventuele introductie van nieuwe eigen middelen. Het voornemen van de Commissie om voorstellen voor nieuwe eigen middelen te publiceren is dus al een bestaand voornemen, en niet ingegeven vanuit de huidige gestegen rentekosten.
Europese jaarbegroting 2024
De Commissie zal de lidstaten formeel op de hoogte stellen van eventuele tegenvallers bij het voorstel voor de Europese jaarbegroting van 2024 en het voorstel voor de mid-term review van de Europese meerjarenbegroting. Het voorstel voor de jaarbegroting wordt 30 mei verwacht en het voorstel voor de mid-term review medio juni. Het kabinet is voorstander van begrotingsdiscipline, en daar hoort ook bij dat eerst binnen een begroting gekeken dient te worden naar het opvangen van mogelijke tegenvallers. Daarbij wil de minister graag benadrukken dat de Europese begroting niet wordt gefinancierd met Europese belastinginkomsten. De Europese begroting wordt gefinancierd middels eigen middelen; dat zijn grondslagen die een verdeelsleutel bepalen op basis waarvan de verschillende lidstaten bijdragen aan de Europese begroting. Eventuele voorstellen voor nieuwe eigen middelen zal het kabinet op eigen merites beoordelen.
Voordat nieuwe eigen middelen geïntroduceerd kunnen worden dienen deze met unanimiteit in de Raad te worden aangenomen en daarna, conform de eigen grondwettelijke bepalingen, door iedere lidstaat te worden geratificeerd. In Nederland betekent dit een wetstraject via de Tweede en Eerste Kamer.
Geef een reactie