De Kennisgroep successiewet heeft een vraag beantwoord over het uit vrijgevigheid afstand doen van bezwaard vermogen (bij een tweetrapsmaking).
Een erflater heeft in zijn testament een tweetrapsmaking opgenomen. Hij heeft zijn echtgenoot tot bezwaarde en zijn kinderen tot verwachters benoemd. Na drie jaar doet de echtgenoot afstand van het geërfde bezwaard vermogen.
De vraag is of het doen van afstand van bezwaard vermogen door de bezwaarde tot heffing van erf- of schenkbelasting leidt.
Als de bezwaarde afstand doet van het bezwaard vermogen leidt dat altijd tot belastingheffing in de relatie insteller — verwachter. Als de bezwaarde uit vrijgevigheid afstand doet, is er ook een gift van de bezwaarde aan de verwachter. Heffing van schenkbelasting over deze gift blijft echter achterwege, zodat dubbele heffing wordt voorkomen.
N.B. Het maakt hierbij geen verschil of sprake is van een ’gewone’ tweetrapsmaking of van een tweetrapsmaking met vervreemdings- en verteringsbevoegdheid (ook: fideï commis de residuo). Een bezwaarde kan immers – zo nodig met instemming van de bezwaarde – door afstand te doen, het bezwaard vermogen overdragen aan de bezwaarde.
Bron: Belastingdienst, 6 juni 2023
Verdiepingscursus Tweetrapsmakingen opzetten en afwikkelen
De tweetrapsmakingen zijn niet meer weg te denken uit de dagelijkse adviespraktijk. Er worden veel, misschien wel te veel, tweetrapsmakingen vormgegeven, en inmiddels neemt het aantal dossiers waarin deze afgewikkeld moeten worden ook fors toe.
Op deze cursusdag zullen theorie en praktijk hand in hand gaan, en worden verschillende aspecten en pijnpunten van deze voorwaardelijke uiterste wilsbeschikking besproken. Vanzelfsprekend is het mogelijk om uw praktijkervaringen en -vragen in de bijeenkomst te delen.
Geef een reactie