De Kennisgroep winstbepaling heeft een standpunt ingenomen over een ontvangen bedrag in het kader van de STEP-subsidie.
A voert een renovatieproject uit. A heeft in 2018 in verband met duurzaamheid een totale uitgave gedaan ten bedrage van € X miljoen. Een deel van deze uitgave heeft zij geactiveerd en een deel heeft zij ten laste van haar resultaat gebracht. Op basis van haar totale investering heeft zij de STEP-subsidie gevraagd en verkregen. De STEP-subsidie dient ter stimulering van energiebesparende investeringen in reeds bestaande woningen binnen de gereguleerde huursector. De omvang van de verbeteringsuitgaven en onderhoudsuitgaven zijn als gegeven beschouwd.
Kwalificatie uitgaven
De vraag is hoe de ontvangen STEP-subsidie fiscaal moeten worden verwerkt als slechts een deel van de energiebesparende uitgaven is geactiveerd en het overig deel van de energiebesparende uitgaven als kosten ten laste van het resultaat wordt gebracht. En is de kwalificatie van de uitgaven (onderhoud, modernisering, verbetering) in dit verband relevant.
De kennisgroep oordeelt dat de STEP-subsidie moet worden afgeboekt op de kostprijs van de bedrijfsmiddelen, maar niet verder dan de geactiveerde kostprijs van het bedrag waarvoor de subsidie is verleend. Het resterende deel van de STEP-subsidie dient te worden begrepen in de winst van het jaar 2018. Voor zover uitgaven geactiveerd zijn is de kwalificatie van de uitgaven relevant. Aangezien voor dat gedeelte sprake is van een investeringssubsidie dient bij hoofdregel de subsidie te worden afgeboekt op de boekwaarde van de geactiveerde uitgaven.
Geef een reactie