Het Register Belastingadviseurs is blij met de voortgang van de maatregelen betreffende de BOR en Doorschuifregeling maar blijft tegelijkertijd de noodzaak benadrukken om enkele lacunes in de wetgeving aan te pakken voor de continuïteit van mkb-ondernemingen.
Op 29 juni 2023 zijn in een Kamerbrief de resultaten van het vervolgonderzoek naar de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en de Doorschuifregeling (DSR) gepubliceerd. Het RB is verheugd met enkele aanpassingen, waaronder het wegvallen van de dienstbetrekkingseis in de doorschuifregeling. Het wegvallen van deze eis biedt het mkb meer ruimte en vereenvoudigt het proces van bedrijfsopvolging.
Volgens het RB moet de herziening zich in de eerste plaats richten op het gelijktrekken van termijnen en voorwaarden, het uitbreiden van de doorschuifregelingen voor reële situaties en het aanpakken van praktische knelpunten. Eerder heeft het RB 18 concrete aanbevelingen gedaan om hieraan invulling te geven. Uit het recent gepubliceerde vervolgonderzoek naar de BOR blijkt dat staatssecretaris Van Rij vijf wijzigingen doorvoert die in lijn zijn met deze aanbevelingen.
Reactie VNO-NCW
Volgens VNO-NCW zet het kabinet goede stappen om onbedoeld gebruik van de BOR verder te beperken. Tegelijkertijd zijn door de brief ook nieuwe zorgen ontstaan bij familiebedrijven over deze voor hen cruciale regeling waarmee ze hun ‘zaak’ goed te kunnen overdragen aan volgende generaties.
De staatssecretaris stelt in de brief een aantal maatregelen voor die contraproductief gaan werken volgens VNO-NCW. Zo gaat door het verlagen van het zogeheten vrijstellingspercentage bijvoorbeeld de (marginale) belastingdruk voor familieondernemingen stevig omhoog bij een bedrijfsoverdracht. ‘Dit is in strijd met de uitkomsten van een recente evaluatie van de BOR. Veel landen om ons heen kennen bovendien een volledige vrijstelling bij bedrijfsoverdracht. In dat licht past het niet de marginale druk bij bedrijfsoverdracht in Nederland bijna te verdubbelen. Dit doet meer kwaad dan goed’, aldus de ondernemersorganisaties.
Daarnaast ontbreekt in de lijst van maatregelen van de staatssecretaris een goed voorstel om onbedoeld gebruik van de BOR via zogeheten geacquireerde belangen te bestrijden. Een verhoging van de omvang van het bezit in het familiebedrijf -in combinatie met een verruiming van de verwateringsregel- is een passende oplossing en werpt daarbij een hogere drempel op tegen beleggers en bestrijdt daarmee oneigenlijk gebruik. Daarnaast missen VNO-NCW en MKB-Nederland aandacht voor de zogeheten ‘voortzettingseis’ die op dit moment de wendbaarheid van diverse ondernemingen na een bedrijfsoverdracht naar een volgende generatie erg belemmert.
Bron: RB, 4 juli 2023 en VNO-NCW, 5 juli 2023
Geef een reactie