Er is een document openbaar gemaakt met informatie over de praktijk rond fiscale kwalificatie, waardering en waarderingsafslagen met betrekking tot werknemers-/managementparticipaties. Het verzoek is gedaan op basis van de Wet open overheid (Woo).
In het openbaar gemaakte Memo Doelmatigheidsmarge Lucratief Belang situaties staat dat de uitgangspunten van de beoordeling van de loonstelling bij een targetinvestering van een PE fonds als volgt zijn:
- zakelijke derdenprijs;
- sprake van een lucratief belang (boxl/box 2 structurering: geen box 3 investeringen door werknemers!) voor het geheel;
- betreft verwachtingswaarde aandelen (niet: korting op zakelijke vastgestelde prijs);
- beoordeling o.b.v. reele prognose (Investment Case) uit het Investment Proposal van Private Equity en een waardebepaling door PE middels een aanvaardbare en algemeen geaccepteerde waarderingsmethode (DCF);
- waarderingsrange vaststellen m.b.v. de exit envy;
- bij de afstemming van de instapprijs wordt rekening gehouden met alle waarde vermeerderende en waarde verminderende aspecten. Eventuele verliezen ten gevolge van een gedwongen verkoop bij vertrek leiden niet tot negatief loon in de aangiften IH.
- vaststelling m.b.v. een vaststellingsovereenkomst met ondertekening door alle betrokken partijen.
Masterclass Management- en werknemersparticipatie
Tijdens deze masterclass komen in één dag de belangrijkste juridische en fiscale aspecten van management- en werknemersparticipaties aan bod. Daarbij wordt ingegaan op vragen als: wanneer kies je voor aandelen, opties, certificaten van aandelen, phantom shares, winstbewijzen, Stock Appreciation Rights of juist voor een winstafhankelijke bonus? Welke rechten en verplichtingen zijn hieraan voor de manager/werknemer verbonden? Wat kun je allemaal regelen, bijvoorbeeld wanneer een werknemer voortijdig ontslagen wordt? Hoeveel belasting is er door de manager/werknemer verschuldigd en zijn de kosten van de gekozen participatie wel aftrekbaar voor de onderneming?
Geef een reactie