De grens van 500 privékilometers geldt alleen voor de vraag of een auto keuzevermogen of verplicht privévermogen is. Anders geldt alleen het 90%-criterium.
Een man exploiteert een eenmanszaak. Hij heeft een auto tot zijn ondernemingsvermogen gerekend. Daarmee heeft hij jaarlijks 22.000 km gereden. Volgens hof Arnhem-Leeuwarden vormt een auto verplicht privévermogen als deze voor 90% of meer privé wordt gebruikt. Het gebruik is dan dus voor minder dan 10% zakelijk. De grens van 500 km uit het arrest van de Hoge Raad van 14 maart 2001, ECLI:NL:HR:2001:AB0510 is hier volgens het hof niet van toepassing. De man slaagt volgens het hof niet in zijn bewijslast dat hij minimaal 10% van het totale aantal km zakelijk heeft gereden. Daarom vormt de auto verplicht privévermogen, aldus het hof. Zie ook NTFR 2021/1335 en ‘Bij gering zakelijk gebruik auto geldt grens van 90%’.
500 km-grens geldt bij mogelijk verplicht privégebruik
De ondernemer gaat in cassatie, maar de Hoge Raad onderschrijft de visie van het hof. De rechtsregel die voortvloeit uit het arrest van 14 maart 2001 houdt in dat een gemengd gebruikte auto verplicht ondernemingsvermogen vormt, als het aantal gereden privékilometers op jaarbasis minder bedraagt dan 500 km. Deze rechtsregel heeft alleen betrekking op de afbakening tussen keuzevermogen en verplicht ondernemingsvermogen. In deze casus gaat het om de afbakening tussen keuzevermogen en verplicht privévermogen. De rechtsregel geldt niet voor die situatie.
90%-criterium is hoofdregel
De 500 km-grens geldt verder alleen in gevallen waarin het aantal gereden zakelijke kilometers het aantal gereden privé-kilometers overtreft. In alle andere gevallen gelden de gebruikelijke regels van vermogensetikettering. Deze houden in dat de ondernemer de grenzen van de redelijkheid overschrijdt als hij een zaak tot zijn ondernemingsvermogen rekent, hoewel hij die zaak voor 90% of meer voor privédoeleinden gebruikt. Met betrekking tot een gemengd gebruikte auto betekent dit dat deze auto verplicht privévermogen vormt als het privégebruik daarvan, 90% of meer bedraagt van het totale gebruik. Daarbij komt het privégebruik tot uitdrukking in het aantal gereden privékilometers op jaarbasis. Het totale gebruik komt tot uitdrukking in het totale aantal gereden kilometers. De Hoge Raad verklaart daarom het cassatieberoep van de ondernemer ongegrond.
Bron: Hoge Raad 18 augustus 2023, ECLI:NL:HR:2023:1096, 21/00744
Geef een reactie