De Belastingdienst attendeert ondernemers nogmaals op de mogelijkheden om te voorkomen dat de betalingsregeling bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis wordt ingetrokken.
Wat is nog mogelijk?
Betalingsachterstand inlopen
Wie een achterstand heeft voor nieuwe betalingsverplichtingen vanaf 1 oktober 2022 en/of de termijnen van de betalingsregeling bijzonder uitstel en deze inloopt vóór 29 augustus 2023 kan gebruik blijven maken van de betalingsregeling bijzonder uitstel. Het is dan ook mogelijk 1 of meer aanpassingen van de betalingsregeling aan te vragen. Bijvoorbeeld een betaalpauze of een verlenging van de betalingsregeling. Over deze aanpassingen en de voorwaarden die daarvoor gelden: Aanpassing betalingsregeling belastingschuld door bijzonder uitstel.
In beroep gaan tegen intrekken betalingsregeling
Wie het niet eens is met de beslissing de betalingsregeling in te trekken kan daartegen in beroep gaan. Stuur voor 25 augustus 2023 een brief naar:
Belastingdienst
T.a.v. de directeur
Postbus 100
6400 AC Heerlen
Kijk bij Ook op lange termijn betalingsproblemen?
Gevolgen niets doen
Als de Belastingdienst de betalingsregeling bijzonder uitstel intrekt moet de ondernemer alle (naheffings)aanslagen die onder het bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis vallen, in 1 keer betalen. Plus eventuele kosten van invorderingsmaatregelen. De ondernemer moet dit volledige bedrag betalen vóór 29 augustus 2023. In de intrekkingsbrief staat hoe men kan betalen.
Grote ondernemingen en buitenlands belastingplichtigen
Belastingzaken van grote ondernemingen worden behandeld door 1 van de belastingkantoren voor Grote Ondernemingen (GO). Belastingzaken van buitenlands belastingplichtige worden behandeld door Kennis- en Expertisecentrum Buitenland in Heerlen. In deze gevallen gelden de hiervoor genoemde datums niet.
Bron: Belastingdienst, 23 augustus 2023
Online cursus Staken van de onderneming: (turbo)liquidatie, WHOA liquidatie akkoord
Bij het staken van een onderneming dient vaak ook de betrokken rechtspersoon ontbonden te worden. In welke situatie geldt nu de gewone liquidatieprocedure, wanneer de turboliquidatie procedure en wanneer dient faillissement aangevraagd te worden? En hoe kan een WHOA liquidatie akkoord helpen om een faillissement te voorkomen en de rechtspersoon netjes te liquideren. De turboliquidatie lijkt een aantrekkelijke ontbindingsmogelijkheid, maar is niet risicoloos. In dat kader staat de docent stil bij de positie van de onbetaald gebleven schuldeisers na (turbo)liquidatie, alsmede de positie van het bestuur en de aansprakelijkheidsrisico’s.
Geef een reactie